Budapest 2015. Nov. 13. (21:00)

Pink Freud


Pink Freud

KÖZREMŰKÖDIK:

 

Wojtek Mazolewski - basszusgitár
Adam Milwiw-Baron - trombita, elektronika
Karol Gola - baritoneszaxofon
Rafal Klimczuk - dob

 

A basszusgitáros Wojtek Mazolewski által 1998-ban alapított, kiemelkedő hangszeres szólistákból álló Pink Freud kvartett a lengyel kultúra egyik legkeresettebb zenei exportcikkévé vált az utóbbi években. A zenekar nagymértékben hozzájárult a lengyel jazz publikum generációváltásához: zenei függetlenségük révén újraértelmezték a jazzt, s megnyitották a műfajt az igényes fiatal közönség felé is. Zenéjük messze túlmutat a jazz hagyományos improvizációs kánonján. A megszokott hangszerek gyakran elektronikával dúsított használatával képesek a punk és rock, a drum’n bass, jungle és a dub, vagy akár a kísérleti elektronikus zene egymásközti átjárhatóságát megteremteni. A határok e tudatos átlépését a legmagasabb szintű kollektív rögtönzéssel elegyítve a Pink Freud hihetetlenül energikus, ugyanakkor finom dallamokkal teli zenei környezetet teremt.

 

A Pink Freud jó néhány rangos díj birtokosa, Monster of Jazz albumuk 2010-ben a Lengyel Rádió 3-as csatornáján Az Év Felvétele címet érdemelte ki; a legendás lengyel Jazz Forum magazin JazzTop felmérésén háromszor is a legjobb elektromos zenekarnak választották meg őket; az Association Melomani pedig a Jazz Oscart ítélte oda nekik, csak hogy néhány példát említsünk.

 

A zenekar több némafilmhez is írt zenét, ezek közül a legsikeresebb a Henryk Szaro Erős Ember című alkotásához komponált művük volt. A film 2011-es londoni Barbicane-beli premierje hatalmas sikert aratott, a zenét a Pink Freud élőben adta elő a vetítés alatt.

 

A 2012-es Sziget Fesztiválon adott koncertjükkel a hollandBest Concert Of Festival Chart listán a Roots mögött a 2. helyen végeztek, megelőzve olyan sztárokat, mint Snoop Dogg vagy a Korn. 2012 őszén Monster of Jazz Japánban is megjelent. 2013-ban a Horse and Power albumot három hatalmas turné keretében mutatták be Lengyelországban, Csehországban, Kolumbiában, Argentínában, Brazíliában, Koreában és Japánban. Távol-keleti turnéjuk koreai állomásán tízezres tömeget hoztak lázba a Jarasum jazz fesztiválon, míg Japánban a szigetország híres tenorszaxofonosa, Kadota „JAW” Kousuke volt koncertjeik különleges vendége.

 

A tavalyi 2. Lengyel Jazz Fesztivál egyik csúcspontja volt a zenekarvezető másik zenekara, a Wojtek Mazolewski Quintet által adott koncert az Opus Jazz Clubban.

 

facebook.com/pinkfreudmusic 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek