Budapest 2015. Sep. 13. (19:30)

La Bataille – Reneszánsz csatazenék


La Bataille – Reneszánsz csatazenék

KÖZREMŰKÖDIK:

 

Mezei János – continuo
Budapest Trombone Quartet
Szent Efrém Férfikar
művészeti vezető: Bubnó Tamás

A reneszánsz korban a mindennapok szerves része volt a soha véget nem érő háborúskodás – a nemes hölgyek szíve is könnyebben meglágyult egy-egy komolyabb, csatában szerzett sérülés láttán, hogy a győzteseknek járó busás anyagi haszonról és tengernyi hűbérbirtokról már ne is beszéljünk. És tekintve, hogy a kor embere híján volt a youtube-nak és facebook-nak, a korszak dalnokaira hárult a feladat, hogy a véres és öldöklő csaták borzalmait művészileg is értékelhető formába öntve megörökítsék az utókor számára: már csak azért is, hogy a következő generációs lovagok is nagy kedvvel vágjanak bele egy hadjáratba – ahonnan sokszor nem volt visszatérés.

 

1515. szeptember 13-án, azaz éppen 500 évvel ezelőtt, I. Valois Ferenc király pont betöltötte 21. életévét és születésnapjára azzal jutalmazta meg magát, hogy mintegy harmincezer fős seregével átkelt az Alpokon, hogy megtámadja a svájci megszállás alatt lévő Milánói Hercegséget. A két napig tartó gigászi ütközetre egy Marignano nevű kisváros mellet került sor, ahol a francia sereg tönkreverte a Svájci Konföderáció csapatait. A legendás csatát a kor legnépszerűbb francia zeneszerzője Clément Janequin egy epikus chanson-ban örökítette meg, ez a híres La bataille, ami tulajdonképpen a történelem első programzenéje. A négyszólamú, később a honfitárs Philippe Verdelot által ötszólamúvá kiegészített műben az énekesek különböző hangfestő eszközökkel idézik meg az ütközet hangjait: az ágyúk dörgését, a dobok duhogását, a pajzsoknak csattanó lándzsahegyek zörejét.

 

A Szent Efrém Férfikar – a maga békés eszközeivel – egy manapság csak elvétve hallott repertoárt idéz meg ezen az estén: francia, spanyol, brit és magyar csaták elevenednek meg a Budapest Music Center színpadán – zenévé szelídítve.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek