Budapest 2015. May. 13. (19:30)

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Michael Collins - klarinét, Mozart, Brahms, Vanhal


Liszt Ferenc Kamarazenekar, Michael Collins - klarinét, Mozart, Brahms, Vanhal
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Michael Collins, klarinét
   
Johann Baptist Vanhal g-moll szimfónia Op.17/2
Wolfgang Amadeus Mozart

A-dúr klarinétverseny K.622

*****

 
Johannes Brahms B-dúr sextett Op.18, No.1 (vonószenekari változat)

 

„Michael Collins olyan ellenállhatatlan erővel és gazdagsággal játszik illetve vezényel, melyet sosem láttam egy személynél ennyire kiegyenlítődni”

/Gramophone Magazine, 2012 december/

„bámulatos művészi munka” (…) „fantasztikus zenei színskálával dolgozik, van érzéke az irányításhoz szólistaként és karmesterként is - ezek együtt arról biztosítanak bennünket, hogy a mű (Stanford: Klarinétversenye) mindenfajta nehézség nélkül, ékesszólóan bontakozhasson ki előttünk.”

/International Record Review, 2012 november/

 

Michael Collins klarinétművészt káprázatos virtuozitása és érzékenysége révén napjaink egyik legkiválóbb művészeként és hangszerének vezető képviselőjeként tartják számon.  16 évesen a BBC „Az év fiatal zenésze” versenyében fafúvós kategóriában első díjat nyert, majd 22 évesen debütált Amerikában a Carnegie Hallban, New Yorkban. Azóta szólistaként a világ legjelentősebb zenekaraival játszott és szoros kapcsolatot ápol vezető karmesterekkel. Collins a BBC Proms leggyakrabban meghívott fúvós szólistája, számos fellépéssel az esemény neves „Last night of the Proms” koncertjén.

 

Legutóbbi évadokban Collins karmesterként is egyre elismertebbé vált, s 2010-ben a City of London Sinfonia zenekar vezető karmesterévé nevezték ki. Ebben a pozícióban átélt sikere természetes zenészi hozzáállásáról és lelkesítő vezetői szerepéről árulkodik, melyet mind szólistaként, mind karmesterként tanúsít. Legutóbbi karmesteri felkérései közül kiemelkedik a Philharmonia-val, az Academy of St Martin in the Fields-zel, a London Mozart Players-zel, a BBC Skót Szimfonikus Zenekarral, az Ulster Zenekarral, a Kymi Sinfoniettaval, az Aucklandi Filharmonikusokkal és a Tasmán Szimfonikus Zenekarral történő együttműködése.

 

2007-ben Collins elnyerte a Royal Philharmonic Society „Az év hangszeres szólistája” elismerését, mellyel olyan korábbi díjazottakkal került egy sorba mint Itzhak Perlman, Mitsuko Uchida, Murray Perahia és Schiff András. A kitüntetést Collins a klarinétrepertoár kibővítésében játszott vezető szerepéért kapta illetve azért, mert napjaink kiemelkedő zeneszerzőit klarinétművek írásaira ösztönözte, melyeket be is mutatott világszerte. A következő művek ősbemutatója illetve helyi premiere fűződik a nevéhez: John Adams „Gnarly Buttons”, Elliott Carter Klarinétversenye, Brett Dean „Ariel zenéje”, Turnage „Riffek és refrének” c. műve- utóbbi a Hallé Zenekar felkérésére. Collins Turnage művét több zenekarral is bemutatta már: a Residentie Orkest, a Royal Flanders Philharmonic, a Helsinki és a Londoni Filharmonikusokkal. 2009-ben a New Yorki-i „Mostly Mozart” nevű fesztiválon mutatta be a már említett Gnarly Buttons c. opuszt a zeneszerző vezényletével. 2008-ban Elena Kats-Chernin „Ornamental Air” c. klarinétversenyének ősbemutatóján játszott a North Carolina-i Szimfonikus Zenekarral, mely művet a 2012/13-as évadban a Chandos kiadónál is felvett a Svéd Kamarazenekarral.

 

Keresett kamarazenészként Collins olyan művészekkel dolgozott együtt mint a Belcea és a Takács vonósnégyes, Martha Argerich, Stephen Hough, Mihail Pletnyev, Lars Vogt, Joshua Bell és Steven Isserlis. Wigmore Hall-beli rezidenssége alatt közös koncertet adott Schiff Andrással, Piers Lane-nel és az Endellion vonósnégyessel. Együttese, a London Winds 2013-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját - az alapítás óta változatlan tagsággal. Az együttes a BBC Proms, az Aldeburgh-i,  az Edinburgh-i, a City of London-i, a Cheltenham-i Nemzetközi Fesztiválokon és a  Bath-i Mozartfest kiemelkedő eseményein is részt vett már. Collins Jersey-ben (USA) a „Liberation” Nemzetközi Zenei Fesztivál művészeti vezetője is.

 

A jelentős diszkográfiával rendelkező Collins albumai kizárólagos jelleggel a Chandos Records kiadónál jelennek meg, s felvételei lelkes kritikai fogadtatásban részesülnek. Legutóbb, 2013 februárjában a zongorista Michael McHale-val jelent meg albuma, a Brit Klarinétszonáták 2. lemeze. A 2012/13-as évadban rögzítette a sorozat első albumát, melyet  a BBC Szimfonikus Zenekarral adott elő mint szólista és karmester. Collins 50. születésnapja alkalmából a Chandos kiadó megjelentette a City of London Sinfonia együttesével felvett Weber klarinétkoncertjét, az ünnepelt előadásában és vezényletével.

 

Michael Collins kizárólag Yamaha klarinétokon játszik.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek