Budapest 2016. May. 11. (21:00)

Lucian Ban & Mat Maneri – Transylvanian Concert


Lucian Ban & Mat Maneri – Transylvanian Concert

A Budapesti Román Kulturális Intézet által szervezett „Nagy zeneszerzők a világ színpadain: George Enescu – Bartók Béla” rendezvénysorozat nyitókoncertje

Közreműködik:

Lucian Ban - zongora
Mat Maneri - hegedű 

Lucian Ban román zongorista és a Grammy-jelölt hegedűművész Mat Maneri először 2009-ben, az Enescu Re-Imagined elnevezésű – a nagy román zeneszerző műveit a kortárs jazz nyelvén újrafogalmazó – oktettben dolgoztak együtt. Pár évvel később a két muzsikus a marosvásárhelyi operaházban adott duó-koncertet, melynek a jazz és az európai kamarazene kettős hagyományára épülő, saját szerzeményű balladák, blues, himnuszok és absztrakt improvizációk alkotta anyaga az ECM kiadónál Transylvanian Concert címmel 2013-ban jelent meg. A lemez az Atlanti-óceán mindkét partján komoly kritikai fogadtatásra lelt, több országban is az év legjobb albumának választották, s anyagával a duó azóta is folyamatosan turnézik világszerte. Opus-beli koncertjük egyben a Budapesti Román Kulturális Intézet által az ország különböző helyszíneire szervezett „Nagy zeneszerzők a világ színpadain: George Enescu – Bartók Béla” nevű új sorozatának nyitókoncertje is, hiszen a duó az ő darabjaikból is folyamatosan merít szerzeményeihez.

Lucian Ban egy északnyugat erdélyi kis faluban – abban a régióban, ahol Bartók a legkiterjedtebb népdalgyűjtő kutatásait folytatta – nőtt fel, népzenét és klasszikus zenét egyaránt hallgatva. Zeneszerzést a bukaresti Zeneakadémián tanult, miközben már saját jazz zenekarait vezette. Az improvizációhoz való kapcsolatára erőteljes hatással voltak a romániai modern zeneszerzők, mint például Aurel Stroe, Anatol Vieru és természetesen George Enescu. Az a vágya vitte az Egyesült Államokba, hogy közelebb kerüljön a jazz forrásához. Elevation elnevezésű New York-i kvartettjével tavaly novemberében adott nagy sikerű koncertet az Opusban.

A brooklyni születésű Mat Maneri huszonöt éves pályafutása során a brácsa és a hegedű hangzásának meghatározó figurájává vált a jazz és improvizatív zene területén. Maneri generációjának egyik legeredetibb és legmeggyőzőbb művészeként tett szert nemzetközi hírnévre. Kritikusai egyaránt dicsérik nagyfokú individualizmusát, a jazz és mikrotonalitás speciális összeházasítását, és az improvizatív zene 20. század ikonjaival való együttműködését. 1990-ben apjával közösen alapították meg a legendás Joe Maneri Quartetet Randy Peterson dobossal és Ed Schuller illetve John Lockwood bőgősökkel. A kvartett felvételei az ECM, a Hatology és a Leo Records kiadóknál jelentek meg, széles körű elismerést aratva. Maneri 1999-es szóló bemutatkozása az ECM-nél markánsan jelezte a zenész egyedi, kompromisszum-mentes saját hangját. Igen hosszú azok listája, akikkel azóta együtt dolgozott, köztük olyan ikonokkal, mint Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motian és William Parker, valamint befolyásos zenekarvezetőkkel, mint Joe Morris, Vijay Iyer, Matthew Shipp, Marilyn Crispell, Joelle Leandre Kris Davis, Tim Berne és Craig Taborn. Maneri saját különböző felállású (trió, kvartett és kvintett) formációinak felvételei a Hatology, Aum Fidelity, Leo Records és Thirst Ear kiadóknál jelentek meg.

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni! Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni. Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el. Tel: (+36 1) 216 7894

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb...

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

artist2watch: egymillió fontos bankjegy független zenészeknek

Független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WMMD. A zenei disztribútor idén összesen 6 előadónak segít az előrejutásban – a közel egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.
Új koncertek