Budapest 2014. May. 02. (19:30)

Makám: 30


Makám: 30

Közreműködők:

Korzenszky Klára
ének
Eredics Dávid
klarinét, szaxofon, kaval
Kuczera Barbara
hegedű, ének
Krulik Zoltán
gitár, ének
Boros Attila
basszusgitár
Keönch László
dob, cajon, derbuka

Vendég szólisták:

Bognár Szilvia, Lovász Irén, Szalóki Ági, Hornai Zóra, Szirtes Edina Mókus,
ének
Szőke Szabolcs
gadulka
Mizsei Zoltán
szintetizátor, ének
Zámbó Tamás
gitár

A Makám együttes történetére épp olyan jellemző az önazonosság, mint az állandó megújulás, s mivel ez a történet harminc éve vette kezdetét, minden további nélkül hozzátehetjük: a magyarországi világzene egyik letéteményeséről, ha úgy tetszik, "keresztapjáról" beszélünk. Persze, a zenekart alapító Krulik Zoltán már korábban is meghatározó alakja volt az akkor még progresszív folknak nevezett irányzatnak, előbb a CSÖ, majd a Makám és Kolinda tagjaként - s ez korántsem pusztán múlt idejű adalék, hiszen e társaságok hatása mindmáig szembetűnő. A CSÖ már akkor is egy virtuális falu népzenéjét játszotta, amikor ez még eretnekségnek számított, a Makám és Kolinda pedig a vokális népzenét és az instrumentális etnodzsesszt forrasztotta egybe, addig elképzelhetetlen módon.
A hagyomány és a modernség, a kelet-európai, balkáni, ázsiai, közel-keleti és afrikai gyökerek összefonódása, az etnodzsessz és a kortárs repetitív zene, valamint az akusztikus és elektronikus hangzás fúziója a kilencvenes évek végéig olyan megkerülhetetlen albumokat eredményezett, mint a Közelítések, a DiverTimento és a Café Babel, ám aztán a Makám a vokális népzene felé fordult. Tette azt olyan ragyogó énekesnők társaságában, mint Lovász Irén, Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági és Lázár Erika, olyan tematikus "daloskönyveket" jelentetve meg, mint a SkanZen, az Anzix, a 9 colinda, a Szindbád és az Almanach, amelyekben a Krulik-szerzemények íze és súlya azonossá vált a feldolgozott archaikus népdalokéval. Az elmúlt öt évben újabb fordulatot vett a zenekar: újjászerveződött és megfiatalodott. Frissessége jócskán érződik Yanna Yova és Robinzon Kruzo című albumain is, immár olyan stílusok felé nyitva, mint a reggae, a blues, a pop és a rock.
Ennek a hihetetlenül gazdag életműnek minden oldalát képtelenség egyetlen koncerten megmutatni. A Makám is "csak" arra vállalkozik, hogy az utóbbi tizenöt év vokális slágereire fókuszál, maga köré gyűjtve azok nagyszerű előadóit. Na de épp erre vártunk.


Rendező: Művészetek Palotája

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek