Budapest 2015. Oct. 10. (20:00)

Matana Roberts(US), Oren Ambarchi(AUS)


Matana Roberts(US), Oren Ambarchi(AUS)
CAFe Budapest 2015 (Trafó Kortárs Művészetek Háza, Nagyterem)

A brooklyni lakóhajócskáján élő Matana Roberts szaxofonos-zeneszerző először jön Magyarországra, hogy bemutassa legújabb lemezét

Fókuszában az afro-amerikai történelem, a feminizmus és az amerikai identitás kérdése áll. A legfrissebb anyag (Chapter Three: river run thee) a két előzővel ellentétben egy szólóalbum, melyen a szaxofon mellett új irányokban is kísérletez: az erős narratívát nagyapja versei és egyéb történetei támogatják, de saját énekhangja is központi szerepet kap, mely sokszor az egyik délvidéki utazásán készített külső helyszíni felvételekkel gazdagodik.

Ezerarcúságát mutatja, hogy kikkel játszott már együtt, csak szúrópróbaszerűen néhány név: Anthony Braxton, Tortoise, Vijay Iyer, Meshell Ndegeocello, Godspeed You! Black Emperor.

OREN AMBARCHI
A multiinstrumentalista ausztrál Oren Ambarchi az egyik legkeresettebb zenész az experimentális zenei szcénában. A szinte folyamatos turnézás ellenére terjedelmes diszkográfiával rendelkezik, melyben a legnívósabb kiadók sorakoznak, például Touch, Tzadik, Editions Mego, Rune Grammofon, PAN. Gyakorlatilag mindenkivel játszott, aki számít ezen a területen: Keiji Haino, John Zorn, Jim O'Rourke, Keith Rowe, Phill Niblock, Merzbow, Fire!, Fennesz, Stephen O’Malley stb.  Eredetileg a Touch kiadónál az ezredforduló környékén megjelent lemezeivel robbant be, melyekre inkább az ambientes-minimalista elektronika volt a jellemző. Később nagyon sok stílusban kipróbálta magát, és a mindig termékeny nyitottságával gyorsan eljutott a „kategorizálhatatlan” jelzőig. Manapság elsősorban az improvizáció mezsgyéjén mozog, de bőséggel akad megírt kompozíciója is. A dobon és a gitáron is teljesen egyedi felfogással játszik, utóbbit sokszor teljesen beazonosíthatatlanul absztrakttá processzálja. Felvételei sokszor a lassan kibomló minimalista drone, a kísérleti rock és a free jazz egymással határos és szokatlan vidékeit idézik.

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek