Budapest 2017. May. 26. (19:00)

MÁV Lukács/6. ZA 2016.


MÁV Lukács/6. ZA 2016.

Lukács Miklós-bérlet 6.

Műsor:

Brahms est
I. (d-moll) zongoraverseny, op. 15
I. szimfónia, op. 68

Közreműködik: Frankl Péter (zongora)
Vezényel: Csaba Péter

Különleges ’zenetörténet órát’ ajánl hallgatói számára májusban Csaba Péter vezető karmester. Természetesen a stúdiumba bele nem merülő koncertlátogató is gyönyörűséggel fogja hallgatni a két művet, amelyek Brahms munkásságának legjobbjai közé tartoznak – de Brahms nem olyan szerző, akinek művei úgymond ringatják a hallgatót: ő akkor szólít meg igazán bennünket, ha gondolatainkkal is részt veszünk a zene befogadásában. Alig 21 évesen, 1854-ben komponálta első zongoraversenyét, amelyet először szimfóniának, majd kétzongorás szonátának tervezett. Első tételét barátja, Schumann öngyilkossági kísérletének hatása alatt komponálta: torokszorítóan drámai zene ez, amelyben nyoma sincs annak, hogy a zenekar alázattal kísérje a virtuóz zongoraszólamot. Az első igazi szimfónia 22 évvel később készült el; azért késlekedett vele ilyen sokáig, mert úgy érezte, nem tudná méltó módon folytatni Beethoven hagyományait. Ez is komoly, drámai zene, csak a zárótétel szívszorító bevezetése után válik hatalmas, örömteli tiszteletadássá Beethoven előtt. A zongoraverseny világhírű szólistája, Frankl Péter 1935-ben született; Budapesten végezte tanulmányait, majd 1958-ban Párizsba, később pedig Londonba költözött, ezután lett világjáró művész. 1972 óta újra rendszeresen koncertezik Magyarországon is, a hazai közönség legnagyobb örömére.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek