Budapest 2015. Sep. 25. (19:00)

MÁV Szimfonikusok - Erdélyi/1. ZA


MÁV Szimfonikusok - Erdélyi/1. ZA

A hangversenyműsorok összeállításának fontos szerepe van abban, hogy miként jut el a zene a közönséghez. Gyakran hallani, mennyire idejétmúlt manapság a hangversenyek hagyományos nyitány-versenymű-szimfónia felépítése.

Valóban unalmassá válhat, ha sorozatban ismétlődik – egyes esetekben, például egy egész bérleti évad nyitóhangversenyén azonban egyáltalán nem rossz ez a koncertszerkezet: zenekar és karmester egyaránt leteszi névjegyét az asztalra, jelezve közönségének: lásd, mennyi mindent tudunk. Hector Berlioz egyik legismertebb nyitánya a római farsang szédítő forgatagát mutatja meg nekünk, felvillanyoz és kíváncsivá tesz, tudva, hogy Berlioz a romantika francia zenéjének időben első úttörője. Hová vezet az általa megkezdett út? Erre a kérdésre szép és meggyőző választ ad Saint-Saëns III. hegedűversenye, a megkapó dallamok bőséges tárháza, a hegedűjáték minden lehetőségének kiaknázása. Ismét rádöbbenhetünk arra is, mennyire összeköti az egész világot a zene egyetemes nyelve, hisz egy fiatal koreai művész hegedűjén szárnyal fel mindez. A koncert második felében aztán mindenki megtapasztalhatja, hogy zenekar és karmestere egyaránt anyanyelvi szinten tudja tolmácsolni Beethoven üzenetét hősiességről, állhatatosságról, a gyász méltóságáról és a győzelem mámorító öröméről az Eroica szimfónián keresztül.

Műsor:

H. Berlioz: Római karnevál – nyitány, op. 9
C. Saint-Saëns: III. (h-moll) hegedűverseny, op. 61
L. van Beethoven: III., Esz-dúr (Eroica) szimfónia, op. 55

Közreműködik: Sooji Kim (hegedű)
Vezényel: Csaba Péter

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek