Budapest 2015. May. 16. (11:00)

MÁV Szimfonikusok - Varga/4. Olasz I.


MÁV Szimfonikusok - Varga/4. Olasz I.

Varga László-bérlet 4.

 

P. I. Csajkovszkij: Emlék – Meditáció, Melódia, Scherzo, op. 42 
A. Ribnyikov: Capriccio
Liszt F.: Dante Szimfónia

 

 

 

Közreműködik: Lendvay József (hegedű), 
az Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)
Vezényel: Kesselyák Gergely

 

 

Kesselyák Gergely a miskolci „Bartók +” elnevezésű operafesztivál igazgatójaként került kapcsolatba Alekszej Ribnyikov orosz zeneszerzővel. A komponista 1945-ben született, Hacsaturján tanítványa volt. Elsősorban több mint 100 filmzenéjével szerzett magának hírnevet, majd hatalmas energiával küzdött azért, hogy a musical és a rockopera műfaja Oroszországban is meghonosodjon. Nagyszabású színpadi művet komponált a borogyinói csata 200. évfordulójára, Tolsztoj nyomán. Később több mint 10 éven át játszották Pablo Neruda: Joaquin Murieta tündöklése és bukása c. drámája alapján komponált rockoperáját. Mióta Juno és Avosz című nagy művét Miskolcon bemutatták, Kesselyák Gergely igyekszik minél jobban megismertetni a magyar közönséget Ribnyikov műveivel. A Capriccio előtt Csajkovszkij egyik ritkán hallott műve, az Emlék három tétele szólal meg zenekari kíséretes, hegedűszólós mű formájában. A koncert második felében Liszt Ferenc egyik legnagyobb szabású zenekari műve, a Dante-szimfónia szólal meg. A mű elején hatalmas erővel zendül meg a Pokol kapujának felirata (Hagyjatok fel minden reménnyel, kik ide beléptek), majd megelevenedik egy történet: a kárhozatra ítélt szerelmesek, Paolo és Francesca meséje. A Pokol után a Purgatórium, majd a Dante által leírt Paradicsom helyett Magnificat hangzik fel, női kar közreműködésével.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek