Veszprém 2015. Aug. 04. (19:00)

Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter


Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter

A Mendelssohn Kamarazenekar, mint a fesztivál házigazdája és „rezidens zenekara” évek óta sokat tesz a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész, hegedűpedagógus, karmester szellemi hagyatékának gondozásáért. Ezen a fesztiválon a nyitókoncerten kívül is több alkalommal hallhatjuk őket közreműködőként, világhírű vendégművészekkel együttműködve.

Mendelssohn Kamarazenekar

A Mendelssohn Kamarazenekar negyedszázados teljesítményével bizonyítja, hogy a fővároson, sőt a vidéki nagyvárosokon kívül is lehet kiemelkedő színvonalú művészi munkát folytatni, maradandó értéket létrehozni és azt hosszú távon fenntartani.

A kamaraegyüttes művészeti vezetőjük, Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányítása mellett jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz.

A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek ill. működtek közre rendszeresen a zenekar koncertjein, közöttük Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Várdai István, Szabadi Vilmos, Csaba Péter, Zsigmondy Dénes, Bálint János, Berkes Kálmán, Ruha István. Közös produkciót mutattak be a Győri Balettel, s számos oratorikus művet adtak elő magyar illetve külföldi koncertkórusokkal.

Több turnén vettek részt Angliában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovéniában és több más európai országban. Pályafutásuk eddigi leghosszabb turnéja alkalmával egy héthetes, 37 koncertből álló észak-, közép- és dél-amerikai koncertkörúton felléptek az Egyesült Államokban, Nicaraguában, Argentinában, Uruguay-ban, Costa Ricán, Arubán.

A világ nagy koncerttermei közül szerepeltek a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colon-ban, a new york-i ENSZ-palotában, s visszatérő vendégei voltak a londoni St. John’s és a St. Martin-in-the-Fields koncertsorozatoknak. A magyarországi zenei fesztiválok szinte mindegyikén állandó meghívottak, rendszeresen fellépnek a legkülönbözőbb magyar városokban, de falvakban is.

Kiemelten fontos feladatuknak tekintik az állandó veszprémi jelenlétet, ahol saját bérleti sorozatuk is van. A „Mendelssohn-bérlet” hangversenyei évtizedek óta teltház előtt zajlanak. A koncertek műsorösszeállítása – mely a közismert remekművek mellett mindig tartalmaz új felfedezéseket, érdekes és értékes, de kevéssé játszott műveket is – rendkívüli módon vonzó a közönség számára.

A Mendelssohn Kamarazenekar – lévén magyar együttes – kiemelten fontosnak tartja, hogy magyar műveket műsorán tartson és azokat itthon és külföldön bemutassa. E szerzők között is az élen, természetesen Bartók zenéje szerepel. Bartók Divertimentóját (de Román népi táncait, Erdélyi táncait, Hegedűduóit) több alkalommal élő rádiófelvétel is rögzítette előadásukban, de felléptek vele határainkon túl is, többek között a kolozsvári Bartók-napokon, és más erdélyi illetve felvidéki városokban is.

Az együttes nyitottságára jellemző, hogy gyakran lép fel jazz-muzsikusokkal is, így többször koncerteztek már Jacques Loussier és a Play Bach trio, Joe Muranyi, Bobby McFerrin, Snétberger Ferenc, Roby Lakatos valamint Fred Hersch közreműködésével. Számos koncertjüket közvetítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a France 3, különböző amerikai TV és rádióállomások, s a Szlovén Nemzeti Rádió és Televízió. Első CD-jüket a Hungaroton Classic adta ki, azóta több CD-jük, valamint DVD-jük jelent meg Magyarországon, Angliában, az USA-ban és Szlovéniában. A Mendelssohn Kamarazenekart művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki, emellett megkapta Veszprém város Gizella-díját, és elsőként a Megyei Príma díjat is.

Kováts Péter

Kováts Péter 1960-ban Veszprémben született, hegedűtanulmányait Káté Istvánnál kezdte. A Koncz János Országos Hegedűversenyen aratott sikere után először Lányi Margitnál folytatta tanulmányait, majd a Zeneakadémián Szemjon Sznyitkovszkij – David Ojsztrah asszisztense – volt a mestere. A legkiválóbb professzoroknál – Kurtág György, Simon Albert, Devich Sándor – tanult kamarazenét illetve zenekari gyakorlatot, Szpivakov, Bronyin, Végh Sándor és Ruha István mesterkurzusain tökéletesítette tudását, részt vett az Új Zenei Stúdió munkájában, s velük sok új magyar mű ősbemutatójában.

Később az Egyesült Államokban Robert Davidovicinél folytatta tanulmányait, majd visszatért szülővárosába, hogy megalapítsa a Mendelssohn Kamarazenekart, melynek 30 éve a művészeti vezetője és szólistája.
Számos meghívásnak tett eleget Európa számos országában, az Amerikai Egyesült Államokban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Marokkóban és Ghánában.

Szólistaként fellépett a világ híres koncerttermei közül a milánói Verdi-teremben, a Buenos Aires-i Teatro Colon színpadán, valamint a budapesti Zeneakadémia Nagytermében és a  Művészetek Palotájában. Játékát közvetítette a Magyar Rádió és Televízió, a France 3, a Szlovén Nemzeti Televízió és számos amerikai rádió és tv-állomás, több itthon és külföldön megjelent CD és DVD szólistája.

Szólistaként partnere volt töbek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Rohmann Imrének. A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként a legkiválóbb hazai és külföldi előadókkal – szólistákal, karmesterekkel és együttesekkel – dolgozott együtt. 1983 óta tanára a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti

Szakközépiskolának, 2014 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. Különböző versenyek zsűritagja itthon és külföldön, tagja a Central European Initiative Nemzetközi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar oktatói karának, rendszeresen tart kurzusokat Európa számos országában.

Évek óta vezeti az általa alapított Auer Ifjúsági Szimfonikusok munkáját, valamint a Zeneiskolai Diákok Keszthelyi Nyári Zenekari táborát. Szerteágazó művészi tevékenysége keretében nemrégiben fejezte be Veszprém világhírű szülötte, Auer Lipót élettörténetéről szóló zenés dokumentumfilm elkészítését, melynek forgatókönyvírója-szerkesztője, valamint a felhangzó művek előadója. 2008-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, míg 2010-ben Bartók-Pásztory Díjjal tüntették ki.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek