Budapest 2016. Nov. 15. (19:30)

Messiás: Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közös koncertje


Messiás: Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közös koncertje

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus közös koncertje
Georg Friedrich Händel: Messiás
2016. november 15. (kedd), 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Közreműködik:
Szutrély Katalin – szoprán
Bárány Péter – kontratenor
Komáromi Máté – tenor
Thomas Dolié – basszus

Vezényel: Vashegyi György

Az idén 25 éves Orfeo Zenekar és a magyar zenei élet elsőszámú régi zene együtteseként számon tartott Purcell Kórus közös koncertet ad 2016. november 15-én, a Zeneakadémián. A műsoron ezúttal Georg Friedrich Händel egyik legmarkánsabb oratóriuma, a Messiás szerepel. Ez Händel egyik olyan műve, melyet 1759-es haláláig, még vakon is ő vezényelt az orgona mellől. Azóta pedig ez a darab világszerte az ünnepi koncertek legmagasztosabb kompozíciója, fenséges nyitányával, fergeteges drámai áriáival, magával ragadó kórus részeivel.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) az oratórium, vagyis a színpad nélküli drámai költemény, a zenés „ünnepi játék” legnagyobb mestere volt. A Messiást 1741-ben, Londonban írta 23 nap alatt Írország részére; majd a jótékony célú, hatalmas sikerű bemutató is Dublinban volt. A szövegkönyv három fejezetbe tagolja a hatalmas anyagot. Az első a Messiás eljövetelének előzményeit és jeleit, majd születését és a „hű pásztor” szelíd uralmát festi le. A második rész a passió: a szenvedések és a megdicsőülés diadalának hirdetéséről szól. A harmadik traktus pedig a feltámadás, az áldozat ünneplése. Händel zenéje a jórészt eseménytelen „cselekményt” olyan feszültséggel tölti meg, mely szinte páratlan. Az evangélium szövegéből a szerző három mozzanatot emel ki: a szeretetet, a szegények felemelését és a békét. Hőse pedig ezáltal nem is személyes hős: eszméiben és hatásában válik jelenvalóvá, csakúgy, mint maga az oratórium, Händel Messiása.

Az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust is Vashegyi György alapította Budapesten, a kilencvenes évek elején, akit a régi zene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként tart számon a magyar zenei élet.
Az Orfeo Zenekar nevét Monteverdi L’Orfeo-jának első teljes magyarországi előadása után vette fel. A zenekar hivatásos zenészekből áll, akik más hazai és külföldi együttesekben is fontos szerepet töltenek be zenekari tagként vagy hangszeres szólistaként. Az Orfeo Zenekar a legkiválóbb autentikus megszólaltatója a régi zenei kompozícióknak hazánkban. A Purcell Kórust pedig a magyar zenei élet elsőszámú régi zene együtteseként tartják számon. A kórus kiváló fiatal énekesekből áll, a kórustagok mindegyike magasan képzett muzsikus, énekes és hangszeres zenész.


További információ és jegyek:
www.filharmonia.hu/program/orfeo-orchestra-purcell-choir/

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek