Budapest 2014. Sep. 19. (19:00)

Mesterek és tanítványok: Salamon Soma és mesterei


Mesterek és tanítványok: Salamon Soma és mesterei

Mesterek és tanítványok sorozat
Salamon Soma és mesterei

1989. július 28-án született Budapesten. Apja, nagyanyja, nagybátyja révén népzenész-néptáncos családba született, gyermekkorától (melyet főként Martonvásáron, majd később Tordason töltött) kezdve körbeveszi a népzene, és a néptánc szeretete, és felsőfokú művelése. Sok időt töltött Erdélyben, elsősorban, Buzában, és Mezőkölpényben, ahol kiskorától ismerkedett a a helyi folklórral. Zenei pályafutását mégis zongorával kezdte 4 évesen. 2001-ben sikerrel szerepelt az Országos négykezes, és kétzongorás versenyen. 12 évesen felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakára a rendkívüli tehetségek tagozatára.13 éves korától foglalkozik a népi furulyával. 15 évesen abbahagyta a klasszikus zongorát, ekkor alapította meg a Tűz Lángja zenekart, mely azóta is aktívan működik. Ekkor már Hodorog Andrástól, a híres moldvai furulyástól tanult, aki később a mesterévé vált. Egyik, talán legfontosabb szakmai életcélja, hogy az ő játéktechnikáját a lehető legpontosabban megtanulja, és széles körben terjessze. A gimnázium alatt kezdett el tangóharmonikázni, érettségi után az akkor alakult Buda Folk Band tagja lett. 2010 óta a Fanfara Complexa együttesben is játszik, valamint az Ifjú Muzsikásnak is tagja volt két éven keresztül. 2012-ben felvették a LFZE népzene szakára, ahol a furulya, és harmonika mellett tekerőzni is tanult. Formációival rendkívül aktív zenei tevékenységet folytat, belföldön és számos külföldi országban egyaránt terjesztik a magyar népzenét. Mesteréről, Hodorog Andrásról számos értékes népzenei gyűjtést készített 2005-től fogva. A Buda Folk Band tagjaként a 2014. év januári World Music Charts Europe világzenei toplista második helyezését érte el a zenekar "Magyar Világi Népzene" című albumával. 2014 januárjában a LFZE két tanárával és hat hallgatójával együtt két hetes népzenegyűjtő-, és kutató terepmunkán vett részt Ecuadorban, melynek során a magyar dallamkincs ereszkedő-kvintváltó pentaton rétegének párhuzamait vizsgálták. A Fölszállott a Páva 2014 televíziós tehetségkutató különdíjasa.

„Szerencsésnek mondhatom magam, hogy eddigi zenei pályámat a szakma legjobb mesterei támogatták: a népzene világába még gyerekként bevezető Édesapám, adatközlő mestereim, zeneakadémiai tanáraim és a táncházmozgalom számos kiemelkedő zenészegyéniségéi. Rendkívül fontosak az életemben a zenésztársak, a zenekarok, melyekben muzsikálok, zeneakadémista iskolatársaim, vagy a táncházakból ismert kollegák. Velük nemcsak az együtt muzsikálás okoz nap, mint nap örömet, hanem a barátság is, mely hozzájuk fűz”.

Salamon Soma koncertjére közülük hívott vendégeket. Fontosnak tartotta, hogy hangszerét a furulyát, ne csak szólóhangszerként, hanem többtagú formációk tagjaként, kísérőhangszerek mellett mutassa be. A Kárpát-medence különböző területeiről származó dallamok sokszínűen és sokféleképpen szólalnak meg a különböző furulyákon, vagy éppen kavalon. A koncerten másik hangszere, a tangóharmonika is megszólal majd.

Mesterei: Hodorog András (Klézse), Juhász Zoltán, Salamon Ferenc és  Éri Péter

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek