Budapest 2016. Nov. 09. (19:30)

Metszéspontok


Metszéspontok

Az elmúlt évtized orgonakoncertjei alapján sok mindent gondolhatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem párját ritkító hangszeréről, ám még mindig érhetnek bennünket meglepetések. A hangszerek királynője ezúttal világzenei instrumentumként nyilvánul meg, olyan hangszerekkel együtt, amelyekkel nemigen hallhatjuk. Fassang László, az orgonakoncertek művészeti vezetőjeként és előadóművészként egyaránt a hagyomány és az újító szellem ötvözésére törekszik, így arra is, hogy az orgona a koncertteremben megszokott szólóhangszerek, együttesek egyenrangú társa is legyen. Ezen az esten három zenei világ találkozik különböző zenei műfajokból érkező szólistákkal, akik hol dallammal, hol kísérettel, hol közös improvizációkkal lépnek be egymás terébe, és hoznak létre valami eredetit, valami soha nem tapasztaltat, műfaji korlátok nélküli, szabad együttzenélésben.
Szirtes Edina Mókus „a magyar világzenei színtér rendhagyó figurája. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság… - fogalmazott Lackfi János költő. Szokolay Dongó Balázs szintén nemcsak előadóművész, hanem zeneszerző is. A jazz műfajában, improvizatív alapokra helyezve alkot új, modern hangvételű zenét a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány dallamkincséből. A legtöbbet foglalkoztatott magyar zenészek egyikeként alkotótársa például Sebestyén Mártának, Lovász Irénnek, Palya Beának és Szalóki Áginak.


Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek