Budapest 2014. Nov. 11. (20:00)

Mokranjac 100


Mokranjac 100

A koncerttel a magyarországi szerbek körében is ismert jeles nemzeti zeneszerző, Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914) halálának 100. évfordulója előtt tisztelgünk. Az egyórás koncert programja Mokranjac népdalfeldolgozásaiból és egyházi kórusműveiből nyújt reprezentatív válogatást. 

A koncert jelentőségét növeli, hogy kiemelt helyen, a Zeneakadémián kerül rá sor, a vajdasági tartományi kormány által támogatott neves kórus előadásában, Mokranjac budapesti vendégszereplése 120. évfordulóján. Stevan Stojanović Mokranjac (1856-1914), a szerbek nemzeti zeneszerzője Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan összegyűjtötte nemzete népdalait, melyekből 15 híres dalkoszorúját komponálta vegyes karra. Népdal-feldogozásai mellett ismertek egyházi kórusművei is: az Aranyszájú Szent János Liturgiája, valamint az Opelo (Requiem). Az Első Belgrádi Szerb Énekegyüttes, melynek vezetője volt, számos európai országban, illetve Törökországban vendégszerepelt nagy sikerrel többek között az ő műveivel. Budapesten 1894-ben, azaz 120 éve lépett fel a kórus Mokranjac vezetésével.A Vajdasági Vegyeskar (Vojvođanski Mešoviti Hor) professzionális zenészekből álló kórus Andrej Bursać vezetésével, melyet a vajdasági tartományi kulturális kormányzat alapított 2006-ban. A kórus számos külföldi koncert során is bizonyított, külön említést érdemel a vokális és hangszeres művek előadása, mint például a Beethoven C-dúr miséje, Orff Carmina Burana című kantátája, Aleksandra Vrebalov „Stations” c. oratóriuma, Stanko Šepić „Pehar“ c. kantátája, vagy Rachmaninov Éjszakai virrasztása. Andrej Bursać karmester zongora és karmester szakon szerezte a diplomáját, karrierjét pedig a híres zrenjanini „Josif Marinković“ kórus vezénylésével kezdte. A kórust a walesi Llangollenben 1987-ben a világ legjobb kórusává választották. Bursać a legjelentősebb zenei intézményekkel működött együtt: a Szerb Nemzeti Színház újvidéki Operájával, a Szerb RTV szimfonikus zenekarával és kórusával, az újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus zenekarával és kórusával, az Újvidéki Kamarazenekarral, a Camerata Academica kamarazenekarral. Andrej Bursać karmester az Újvidéki Művészeti Akadémia rendes tanára, valamint a Karmester és Karvezető Tanszék vezetője. Vendégtanárként az eszéki Művészeti Akadémián (Horvátország) is oktatott.

Rendező: Szerb Intézet, Szerb Fővárosi Önkormányzat

Műsor:

Mokranjac S. Stevan: Tebe pojem (Téged dícsérünk, Téged áldunk)
Mokranjac S. Stevan: Heruvimskaja pjesan (Kerub ének)
Mokranjac S. Stevan: Statija treća (Harmadik stáció)
Mokranjac S. Stevan: Njest svjat (Fisz-moll Requiem)
Mokranjac S. Stevan: VII Rukovet (VII. Dalkoszorú – Ó-Szerbiai és macedóniai dalok)
szóló: Radulović Neven (tenor)
Mokranjac S. Stevan: VIII Rukovet (VIII. Dalkoszorú – Koszovói dalok)
Mokranjac S. Stevan: IX Rukovet (IX. Dalkoszorú – Crna Gora-i dalok)
Mokranjac S. Stevan: X Rukovet (X. Dalkoszorú – Ohridi dalok)
Mokranjac S. Stevan: XV Rukovet (XV. Dalkoszorú – Macedóniai dalok)
szóló: Zdravić Bojan (tenor)
Mokranjac S. Stevan: Magyar népdalok
szóló: Vitkay Kucsera Ágota, Janjić Jelena (szoprán)
Mokranjac S. Stevan: Kozar (A kecskepásztor)

Vajdasági Vegyeskar

Vezényel: Andrej Bursać

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek