Budapest 2015. Nov. 07. (19:30)

Perényi Miklós – Bach összes cselló szvitje


Perényi Miklós – Bach összes cselló szvitje

ÖSSZKIADÁS ÉLŐBEN

Perényi Miklós

Bach összes szóló csellószvitje Perényi Miklós előadásában

 
J.S. Bach:
d-moll csellószvit (BWV 1008)
J. S. Bach:
C-dúr csellószvit (BWV 1009)
J.S. Bach:
D-dúr csellószvit (BWV 1012)
 
Perényi Miklós (cselló)

Kevés megrendítőbb élmény van annál, mint a Zeneakadémia varázslatos atmoszférájú Nagytermében Perényi Miklós csellóhangjába burkoltan tölteni másfél órát. November végén két alkalommal is ebben lehet részünk, mivel húsz év után Perényi újra eljátssza két koncerten Johann Sebastian Bach hat csellószvitjét. A sorozatot, amelyet szerzője a hat szólóhegedű-mű folytatásának szánt, s amelynek egyes tételeiben a legemberibb hangú vonós hangszer révén, túlnyomórészt egyetlen szólamból épít fel egy teljes szellemi univerzumot. Nincs az az emberi érzelem, amely ne jelenne meg ezekben a művekben a passiók végtelen fájdalmától a concertók száguldó öröméig. És aligha van csellista, aki képes elragadóbban játszani ezeket a műveket, mint Perényi Miklós. A hallgató úgy érezheti, hogy nincsen hang, amely mögött Perényi ne volna teljes mértékben jelen egész személyiségével, amely ne úgy szólalna meg, ahogyan „meg kell szólalnia”. Folyamatos feszültségben tartja és egy pillanatra sem engedi el a hallgatót. Tekintet nélkül a közönségre, a sikerre, az utókorra, mintha egyetlen célt tartana szem előtt: behatolni a zene legrejtettebb régióiba. A csellószviteket a modern világ számára felfedező Pablo Casals írta egy alkalommal a következőket, s alighanem Perényi is egyetért vele: „Bach örökkévaló, és senki, de senki nem fogja nagyságát, mélységét, és sokszínűségét valaha is elérni. Ő a zene istene, mindannak képe, amiről én a zenében álmodom, mindaz, amit a zenében elmondhatok. Bach a legjobb barátom.”

 

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek