Budapest 2015. Mar. 22. (19:30)

Rajk Judit és a Szent Efrém Férfikar - "Kortársunk Bizánc"


Rajk Judit és a Szent Efrém Férfikar -

„Kortársunk, Bizánc”

 
Agni parthene (Ó, tiszta Szűz) - görög-bizánci ének
Kanona pisteos (A hitnek kánonja) – görög-bizánci ének és ó-magyar variánsa
Szergej Jekimov:
Na rekáh vavilonszkih (136.zsoltár)
Santa Maria strelá do día – Bölcs Alfonz (13.sz.) cantiga-ja
Dukay Barnabás:
: ... az enyém és értem van … - monódia alt hangra Keresztes Szent János szövegére (2014, ősbemutató)
Santa Maria amar – Bölcs Alfonz cantiga-ja
Rachmaninov:
Blagosloví duse moja Gospoda (103.zsoltár)
Muszorgszkij:
Angel vopijascse (Angyal kiáltá a Kegyteljesnek)
szünet
Muszorgszkij:
Bez szolnca / Napfény nélkül - dalciklus Golenyiscsev-Kutuzov verseire (1874)
Prokofjev:
Két dal népi szövegekre – magyarországi bemutató
Bartók:
Négy régi magyar népdal (BB60 -1911-12 rev.1926)
Bartók:
Kilenc román népdal (BB65 - 1912) – részletek
Slavite Gospoda (135.zsoltár) – Ó-szerb sokirgalmú liturgikus ének
 
Rajk Judit (szoprán), Palojtay János (zongora), Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)

A bizánci rítust követő keresztény liturgikus zenére gondolva sokunknak egy ősi, archaikus énekkultúra jut az eszünkbe. Kevesen gondolnak arra, hogy a bizánci ének története korántsem fejeződött még be, s miként minden megelőző évszázadban, úgy a 21. században is gazdagodik, bővül a keleti egyházzene repertoárja. Talán éppen ez, a hagyomány elevensége ejthette rabul annak idején Csajkovszkijt és Muszorgszkijt, vagy Rahmanyinovot és Stravinskyt. A Szent Efrém Férfikar számára a régi vagy új, a tradicionális vagy komponált zene előadása elsősorban nem küldetés vagy elhatározás kérdése, hanem természetes létállapot. Az ének révén nem a régmúlt évszázadokba szeretnének elröpíteni, többre vállalkoznak: a jelen időből szeretnének kiragadni, egyszerre nyújtva lelki-spirituális és zenei élményt. Bubnó Tamás, az együttes vezetője szívesen idézi Csajkovszkij gondolatait: „Szombatonként egy öreg templomba belépni, állni a tömjénillatú félhomályban, s elmerengeni azokról a bizonyos – állandóan vissza-visszatérő – kérdésekről: mivégre, mikor, hová és miért. Majd a kórus énekére eszmélni, belemerülni, hagyni, hogy belülről átjárjon a zene, amikor a Királyi Ajtó kinyílik, s felhangzik: Dicsérjétek az Úr nevét – óh, hogy szeretem én mindezt! Életem legörömtelibb pillanatai közé tartoznak…”A koncerten az egyházzene tanszék tanára, a kortárs zene egyik legavatottabb előadója, a többszörös Artisjus-díjas Rajk Judit lesz a kórus partnere.

 

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek