Budapest 2015. Feb. 07. (13:30)

Stravinsky-maraton – Concerto D-ben; Apollon Musagete (Liszt Ferenc Kamarazenekar- Rolla János)


Stravinsky-maraton – Concerto D-ben; Apollon Musagete (Liszt Ferenc Kamarazenekar- Rolla János)

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös produkciója - Művészeti vezető: Fischer Iván

Stravinsky-maraton - Concerto D-ben; Apollon Musagete

Közreműködik:

Liszt Ferenc Kamarazenekar (koncertmester: Rolla János)
  • Stravinsky: Concerto D-ben
  • Stravinsky: Apollon Musagete
A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyén két vonószenekarra komponált mű hangzik el. A kettő közül a későbbi, az 1946-ban, Hollywoodban írott Concerto in D a komponista neoklasszikus stíluskorszakának záródarabja, ama meglepően nagyszámú művek egyike, amelyek Paul Sachernek köszönhetik létüket. Ő rendelte a darabot Stravinskytól a Bázeli Kamarazenekar megalakulásának 20. évfordulója alkalmából. A kivételesen elegáns alkotás majd két évtizeddel a (vele sok hasonlóságot mutató) Apollon Musagetesikere után keletkezett.
"… a washingtoni Library of Congress felkért, komponáljak balettzenét egy korunk zenéjének szentelt fesztiválra, amelyen több élő zeneszerzőnek speciálisan erre az alkalomra írt művét mutatják be. (…) A téma megválasztását rám bízták, valamelyes kötöttséget csak a mintegy félórában megszabott időtartam és a helyiség korlátozott méretei miatti kisszámú együttes jelentett. Kapóra jött az ajánlat, mert ez idő tájt többé-kevésbé szabad voltam, s most megvalósíthattam egy tervet, mely régóta foglalkoztatott: balettet komponálhattam a görög mitológiából vett néhány epizódra úgy, hogy a mitológia plaszticitását a klasszikusnak nevezett balett mintegy áttételes formában mutassa meg. Apollon Muszagetészt választottam témául, vagyis a múzsák vezérét és művészetük ihletőjét." - írja Stravinsky Életem című könyvében félórás balettzenéjéről. Ha a Pulcinella a komponista neoklasszicizmusának kezdőpontja volt, akkor az Apollon Musagete minden bizonnyal a tetőpontja a komponista e korszakának. "… az Apollont vonós együttesre komponáltam", írja másutt a szerző. "Zeném - a rendes zenekarban általában használatos kvartett, illetve pontosabban kvintett helyett (első és második hegedűk, mélyhegedűk, gordonkák és nagybőgők) - hat vonóscsoportot tett szükségessé. Ezért az együttest egy hatodik csoporttal egészítettem ki, a másodgordonkákkal. Hangszeres szextettet alakítottam ki tehát, melyben minden csoportnak megvolt a maga pontosan körülhatárolt szerepe, ami viszont szükségessé tette, hogy az együttesben helyes arányban oszoljék meg a csoportok hangszereinek száma. … A közönség igen jól fogadta művemet, s a siker felülmúlta várakozásomat, hiszen az Apollon zenéjéből hiányoznak azok az elemek, amelyek első hallásra lelkesedést váltanak ki a hallgatóságból" - fűzi még hozzá a szerző az 1928-as bemutatóhoz kapcsolódón. Stravinsky balettjét Balanchine koreografálta meg. Kortársi visszaemlékezések szerint az eredmény zene és tánc tökéletes egysége, a tiszta, klasszikus szépség kifejeződése volt.


 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek