Budapest 2015. Feb. 07. (18:00)

Stravinsky-maraton – Olasz szvit; Concertino; Szeptett (Perényi Miklós-Perényi Benjámin-Dubóczky G.)


Stravinsky-maraton – Olasz szvit; Concertino; Szeptett (Perényi Miklós-Perényi Benjámin-Dubóczky G.)

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös produkciója - Művészeti vezető: Fischer Iván

Stravinsky-maraton - Olasz szvit; Concertino; Szeptett

Vezényel:

Dubóczky Gergely

Közreműködők:

Perényi Miklós
gordonka
Perényi Benjámin
zongora
Budapesti Fesztiválzenekar
  • Stravinsky: Olasz szvit (a Pulcinellából)
  • Stravinsky: Concertino
  • Stravinsky: Szeptett
Stravinsky Pulcinella című táncjátéka nem csak a komponista életművében jelez fordulatot: a zenetörténészek a modern zene történetében is határkőnek tekintik: a neoklasszicizmus kezdetét is ettől számítják. 1919-ben az immár világhírű zeneszerző figyelmét Gyagilev hívta fel Pergolesi életművére. Stravinsky tanulmányozni kezdte az olasz muzsikus műveit, és különböző tételeiből táncjátékot komponált, amely a régi nápolyi commedia dell'arte alakjait és színpadi helyzeteit eleveníti fel. A Pulcinellából 1922-ben szvitet is komponált, amely azóta is állandó sikerdarabja a hangversenytermeknek. Olasz szvitjében pedig a balett tételeit "hasznosítja újra". Az Olasz szvit első változatát 1925-ben hegedűre és zongorára készítette, majd 1932-ben világhírű honfitársa, Gregor Pjatyigorszkij számára írta a csellóváltozatot, mígnem 1933-ban a hegedűs Samuel Dushkin számára még egyszer - utoljára - átdolgozta a szvitet. Pergolesi zenéjének bája és Stravinsky stílusának pikáns, ironikus hangja egyedülállóan élvezetessé teszi az Olasz szvitet, amely egyébként a Stravinsky-életmű egyetlen csellóra és zongorára írott darabja.
Az 1915-16-os évadban a Flonzaley-vonósnégyes mutatta be Stravinsky Három darab vonósnégyesre című művét. A kvartett primáriusa, Alfred Pochon ezután javasolta a zeneszerzőnek, komponáljon további kvartetteket. A nyarat Stravinsky első felesége társaságában a bretagne-i Carentec-ben töltötte, ahonnan bosszús levelekben számolt be barátjának, Charles Ferdinand Ramuznek (A katona története szövegírójának), hogy szállása előtt az emberek nem átallanak kora hajnaltól kezdve hangosan énekelni, amitől ő sem aludni, sem komponálni nem tud. Hogy mégiscsak tudott komponálni, jól mutatja az egytételes Concertino, amelynek kottáját ősszel sikerrel leszállította a kvartettnek, és amelyet 1952-ben egy tizenkét hangszerből álló együttesre hangszerelt meg.
A klarinétra, kürtre, fagottra, zongorára, hegedűre, brácsára és gordonkára irt Szeptett 1953-ban keletkezett, bemutatójára 1954 januárjában, Dumbarton Oaks-ban került sor, a zeneszerző vezényletével. Ebben az időben Stravinsky már megismerte és elsajátította Webern kompozíciós eljárását, és részben a szeriális technikát. A Szeptett szeriális kidolgozásmódja ellenére tonális mű, hangneme A-dúr.


 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a...

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelent Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.

Hamarosan megjelenik Révész Sándor könyve!

A Generál és a Piramis legendás zenésze vaskos könyvet írt izgalmakkal teli életéről. Azt hiszem, sokunk nevében mondhatom, hogy vártuk ezt a kiadványt, hiszen Révész Sándor a zenekarok mellett szólóban is kiváló dalokat alkotott, ezen kívül pedig – Szepes Mária révén – a spiritualitás is az élete részévé vált.
Új koncertek