Budapest 2014. Jun. 14. (21:00)

Take the MOL Train: Cacilie Norby & Lars Danielsson (DK)


Take the MOL Train: Cacilie Norby & Lars Danielsson (DK)

Cæcilie Norby - ének
Lars Danielsson - cselló, nagybőgő

Operaénekes anya és zeneszerző apa gyermekekként Cæcilie Norby egy olyan világban élt 14 éves koráig, melyben a klasszikus zene, a pop és a jazz közötti határok szinte átjárhatatlanok voltak. A dán énekesnő számára így természetszerűleg csak a klasszikus zene világa létezett, mígnem egy középiskolai házibulin le nem nyűgözte a hangszórókból áradó zene, történetesen a Creedence Clearwater Revival muzsikája…

Érdeklődése gyökeresen megváltozott, s hamarosan egy sikeres funk-jazz zenekar frontembereként nyerte sorra a dán jazz díjakat a 80-as évek elején. Az első skandináv énekesnő volt, akinek a legendás Blue Note adta ki lemezeit, ezt később az ACT-tel kötött szerződése követte. 

Énekesi pályafutása során Norby sohasem foglalkozott zenei sztereotípiákkal, számára műfajoktól függetlenül mindig is elsődlegesen a melódia jelentette a zene lényegét, annak műfajától függetlenül. Számtalan nemzetközi sztárral dolgozott együtt, a névsorban Bugge Wesseltofttól kezdve Mike Stern, Chick Corea, vagy Kurt Elling neve szerepel többek között. Legfőbb zenei partnere és szólóalbumainak producere azonban mindig is férje, az Opusban vele ma fellépő Lars Danielsson volt. A kitűnő csellistát és bőgőst legutóbb a BMC koncerttermében teltház előtt játszó Mozdzer-Danielsson-Fresco trió koncertjén hallhattuk.
Ma esti meghitt kamara-jazz programjuk az énekesnő 2013-as, az ACT-nél megjelent Silent Ways című albumának meglepő, sőt időnként meghökkentő anyagából építkezik. Dánia elsőszámú jazz-dívája és férje, akit az ország talán legnevesebb nagybőgősének tekintenek, a szokványos sztenderdek helyett ugyanis többek között Leonard Cohen, Paul Simon, Bob Dylan, Tom Waits, vagy John Fogerty daloknak, és The Cult, The Temptations, sőt Nine Inch Nails és Soundgarden számoknak adnak új értelmet és mélységet. A duó tolmácsolásában új dimenziókban bontakoznak ki a jól ismert művek melódiái és szövegeik lírája, s a pop, a jazz, és a klasszikus zene közti, az énekesnő gyermekkorában még oly áthághatatlannak tűnő határok, természetes közvetlenséggel mosódnak el.

www.caecilienorby.com

www.larsdanielsson.dk

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek