Budapest 2016. May. 22. (20:00)

Ünnepi finálé: a Notre-Dame orgonistái / Orgona 10


Ünnepi finálé: a Notre-Dame orgonistái / Orgona 10

2006. május 22-én avatták fel az európai kontinens legnagyobb, azóta világhírűvé vált hangversenytermi orgonáját.

A 10. születésnapon kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal várjuk a közönséget, köztük azt a több ezer érdeklődőt, akik az elmúlt években már oly sokszor meggyőződtek a hangszer és az orgonaművészet sokszínűségéről.

Az eseménysorozatot a 2009 óta népszerű Orgona-sztorik újabb epizódja nyitja május 21-én este. Utána, éjjel 11-től a Frank Zappa-projekt várja azokat, akik számára a komolyzenén kívül is létezik élet az orgonán. 

A május 22-i, vasárnapi hangverseny-program délután 3-kor, egyórás koncertekkel kezdődik: Bachot, Bachot és még több Bachot játszik Elekes Zsuzsanna és Pétery Dóra. Fél 5-kor Gárdonyi Zoltánra emlékezik fia, Gárdonyi Zsolt és unokája, Gárdonyi Dániel a Cantabile Regensburg közreműködésével. 6-kor a magyar zenéé a hangszer: Szathmáry Zsigmond és Szabó Balázs Lisztet, Kodályt, Bartókot játszik – népszerű műveket, saját átiratban. Este 8-kor ünnepi finálé koronázza meg a napot: a párizsi Notre-Dame két világhírű orgonistája, Olivier Latry és Philippe Lefevbre játszik.

Nem lenne teljes az ünnep, ha a rendezők megfeledkeznének a gyerekekről. Vasárnap délelőtt 10-kor gyerekeknek szervez OrgonaExpedíciót Fassang László Liszt-díjas művész, a Müpa orgonaprogramjainak szerkesztője, akinek szakértő közreműködésével épült meg annak idején a nagyszerű hangszer. 11-kor Mészöly Ágnes erre az alkalomra írt mesejátéka, A királynő álma várja a gyerekeket a Fesztivál Színházban. A vasárnapi Cifra Palota is az orgonáról szól majd és délután is számos ingyenes kísérőprogram színesíti az ünnepi programot. 

Különleges alkalom, hogy a világ talán legismertebb katedrálisának, az orgonamuzsika fellegvárának számító párizsi Notre-Dame két címzetes orgonistája egyazon hangversenyen játsszon, sőt együtt hódoljon az orgonamuzsika nagy hagyományokra visszatekintő, különleges képzettséget és készségeket igénylő improvizációs gyakorlatának. Az 1949-ben született Philippe Lefevbre és a nála tizenhárom évvel fiatalabb Olivier Latry 1985-ben kapta meg a világ egyik legrangosabb orgonista tisztségének tartott állást, a legendás Pierre Cochereau halála után. Talán kevesen tudják, hogy a francia orgonisták családfája hasonló a mi Bartók-Thomán-Liszt-vonalunkhoz. A koncerten fellépő orgonaművészek szakmai értelemben César Franck egyenes ági leszármazottai - de a szál akár Salieriig, Beethovenig is visszavezethető -, hiszen Franck osztályából került ki Widor és Vierne, utóbbi mintegy négy évtizedig dolgozott a már említett Cochereau elődjeként a Notre-Dame-ban. Az elhangzó művek szerzői is kapcsolatban állnak ezzel a nagy családdal.

A négy címzetes orgonista foglalkoztatásának gyakorlata a 18. századra vezethető vissza, arra az időre, amikor a francia barokk orgonazene egyik legfényesebb csillaga és nagy különce, a francia orgonazene ezernyi színárnyalatát felvonultató különleges este nyitányát jegyző Louis Marchand is alkotott. Ő volt az, aki XIV. Lajos bántó megjegyzésére - miszerint a keze nem tökéletes - a Napkirály fülére tett megjegyzéssel feleselt.

Marchand: Grand dialogue
Duruflé: Prelúdium, Adagio és variációk a Veni creator himnuszra
C. Franck: a-moll korál
Duruflé: Négy motetta vegyeskarra alternatim orgona-improvizációval
Thierry Escaich: Cinq versets sur Victimae Paschali Laudes
Improvizáció

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek