Budapest 2016. Feb. 20. (11:00)

Utazás Symphoniába: Fafúvósok, Hang-szer-szám


Utazás Symphoniába: Fafúvósok, Hang-szer-szám

Hang-szer-szám - Utazás Symphoniába: Fafúvósok

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével.

Közreműködik: A Zuglói Filharmónia fafúvós oktettje (Jakab Ágnes, Villányi Péter – oboa, Tötös Krisztina, Galavics Gábor – klarinét, Kováts Imre, Börzsönyi Máté – kürt, Beleznai Anna, Bazsinka Ivett – fagott)

Műsorvezető: Fazekas Gergely



Ebben a félévben a klasszikus szimfonikus zenekar hangszereinek birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a zenekarralés annak legfontosabb hangszercsoportjaival.
A fafúvós hangszerek az emberi lélegzettel megszólaltatott fúvós hangszerek közül azok, amelyek nádnyelves vagy ajaksípos fúvókával vannak ellátva, illetve amelyeknél a hangsorokat hanglyukak segítségével képezik. Elnevezésük félrevezető, ugyanis némelyik fafúvós hangszer fémből (fuvola, szaxofon), mások kerámiából, csontból vagy műanyagból készülnek. A fafúvós hangszereket a felhasznált hangkeltő szerkezet, a fúvóka működési elve alapján három csoportba, az ajaksípos fuvolafélék, az egynyelvű nádsípos klarinétfélék és a kettős nádsípos oboafélék közé lehet sorolni. A megszólaló hang magassága a fúvósok esetében a hangszer cső alakú testében rezgő levegőoszlop hosszától függ. Ezt a fafúvósoknál a hanglyukak segítségével lehet módosítani. A hangmagasságon a megfújás módjának megváltoztatásával, az úgynevezett átfúvással is lehet változtatni.
A fafúvósok a szimfonikus zenekarban közvetlenül a vonósok mögött foglalnak helyet. Fuvolákból, oboákból, klarinétokból és fagottokból álló kórusuk színesíti a zenekar hangzását, de egyes tagjai gyakran szólisztikus szerephez is jutnak.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek