Veszprém 2015. Aug. 05. (17:30)

Valeriy Sokolov


Valeriy Sokolov

Sokolov a selyem és az acél megnyerő kombinációját kínálja, tisztában van Csajkovszkij lírikus édességével is, de képes gond nélkül nélkül felhevíteni a levegőt, ha arra van szükség”

CD Review, BBC Radio 3

Fiatal művész, de máris a legnagyobb szerzőket válogatja koncertműsoraiba, nem elégszik meg lenyűgöző hangszeres virtuozitásának bemutatásával. A zene valódi jelentését keresi, sallangtalanul, nagy, átütő erővel játszik. Saját fesztivált is indított, ahol a hozzá hasonló kreatív művészeket egybegyűjtve mutatja be velük a kamarazene irodalmának gyöngyszemeit.

Műsor:

BEETHOVEN: Á-dúr hegedű–zongoraszonáta op. 30 No. 1
BEETHOVEN: c-moll hegedű–zongoraszonáta op. 30 No. 2
BARTÓK: I. hegedű–zongoraszonáta
RAVEL: Tzigane

Valeriy Sokolov

Valeriy Sokolov a legnehezebb hegedűművek elképesztően érett interpretációinak köszönhetően egyre több meghívást kap világszerte. Fellép többek között a Londoni Filharmonikus Zenekarral, a Francia Nemzeti Zenekarral, az  Orchestre de Paris-val, az Európai Kamarazenekarral, a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekarral, és az NDR Zenekarral. Nagy sikerek kötődnek a Mariinsky Színházban, a Verbier és Colmar Fesztiválokon és saját fesztiválján az ukrajnai Kharkovban tartott szólóestjeihez is. Csajkovszkij- és Bartók-felvételei 2011 októberében jelentek meg az EMI/Virgin gondozásában, a zürichi Tonnhalle Zenekar és David Zinmann közreműködésével.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Vladimir  Ashkenazy, Yannick Nézet-Séguin, Vasily Petrenko és Yan Pascal Tortelier. 2008 februárjában ő játszotta Boris Tichenko hegedű–zongora kettősversenyének premierjét a Carnegie Hall-ban.

Sokolov rendszeresen ad szólóesteket a párizsi Théâtre du Châtelet-ben, a londoni Wigmore Hall-ban, visszatérő vendége a “Grands Interprètes” sorozatnak a lyoni Auditoriumban, továbbá a Kissinger Sommer, Lockenhaus fesztiváloknak. Lelkes kamarazenészként gyakran játszik együtt Kathryn Stottal, Evgeniy Isotovval és Denis Matsuevvel, valamint Vadim Repinnel, Renaud Capuconnal és Leonid Gorokhovval.

Sokolov egyre bővülő, változatos cd-repertoárt épít az EMI/Virgin Classics exkluzív művészeként. Az első versenymű amit DVD-n rögzített, Sibelius Hegedűversenye volt Vladimir Ashkenazyval és az Európai Kamarazenekarral. Ezt követte „Született hegedűs-tehetség” címmel Bruno Monsaingeon filmje, mely egy toulouse-i szólóestjének felvétele. Ez a tv-film sok elismerést kapott a kritikusoktól, folyamatosan vetítik az ARTE TV-n.

Az 1986-ban Harkovban, Ukrajnában született Valeriy 1999-ben elnyerte a nagydíjat a Pablo de Sarasate versenyen Pamplonában, amivel ösztöndíjat nyert az anglai Yehudi Menuhin Iskolába. 2005 szeptemberében szintén nagydíjas lett a George Enescu Nemzetközi Versenyen, s ugyanott elnyerte a legjobb előadás díját is Enescu 3. szonátájának előadásáért.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek