Budapest 2014. Oct. 17. (19:30)

Várjon Kamarafesztivál 4.1 CAFE BUDAPEST 2014


Várjon Kamarafesztivál 4.1 CAFE BUDAPEST 2014

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programja

Közreműködik: 

Simon Izabella, Várjon Dénes – zongora
Keller András – hegedű
Zempléni Szabolcs – kürt
Jörg Widmann – klarinét
Várdai István – cselló

Berg: Négy darab klarinétra és zongorára, op. 5
I. Mässig
II. Sehr langsam
III. Sehr rasch
IV. Langsam


Jörg Widmann: Fünf Bruchstücke (Five Fragments; Öt töredék)

Schubert: Arpeggione-szonáta, D. 821
I. Allegro moderato
II. Adagio
III. Allegretto


Ligeti: Kürttrió
I. Andantino con tenerezza
II. Vivacissimo molto ritmico
III. Alla Marcia
IV. Lamento. Adagio


Beethoven: G-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 96
I. Allegro moderato
II. Adagio espressivo
III. Scherzo. Allegro
IV. Poco allegretto


modern nem abszolút fogalom. Egy ma született gondolat lehet menthetetlenül ódivatú és avítt, egy régi pedig felvillanyozón inspiráló és friss. Egy-egy új zenemű különösen gyorsan porossá válhat, és vannak olyan évszázados alkotások, melyek mintha ma születtek volna. A Várjon Dénes szerkesztette, négyrészes kamarafesztiválon a távolabbi korok és a jelen zenéi szoros közelségben szólalnak meg, és olyan párbeszédet folytatnak majd – erre az elsőrangú előadóművészek sora a garancia –, mintha ténylegesen egymás kortársai volnának.

A régi–új, konzervatív–progresszív ellentétpárok konstrukciójában gondolkodó zeneesztéták igencsak meglepődtek, amikor a „progresszív” Ligeti György az 1980-as évek elején megírta nevezetes Kürttrióját. „Kürttrióm radikális szakítást jelentett az atonalitással. Most merek régimódi is lenni – mondta egy interjújában. – Nem akarok visszatérni a 19. századhoz, csak már nem érdekelnek az olyan kategóriák, mintavantgárd, modern és atonális”. Sokan úgy tekintenek erre a titokzatos darabra, mintha Ligeti búcsúja volna az avantgárdtól. Ligeti szerint persze ez a darab is csak egy zsákutca. De milyen jó érzés – tehetnék hozzá – betévedni újra és újra ebbe az utcába!

A világ egyik (ha nem a) legjobb klarinétosa, Jörg Widmann egy saját mű előadásával gazdagítja a programot. Érdekes, hogy ez rendkívül termékeny komponista milyen kevés szólódarabot ír legsajátabb hangszerére. Elmondása szerint az Öt töredék tavaly, közel két évtizedes „kihagyás” után keletkezett, s mindaz benne van, amit a hangszerről ezekben az években megtudott.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek