Budapest 2014. Oct. 19. (19:30)

Várjon Kamarafesztivál 4.4 CAFE BUDAPEST 2014


Várjon Kamarafesztivál 4.4 CAFE BUDAPEST 2014

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programja

Közreműködik: 

Alekszej Ljubimov, Simon Izabella, Várjon Dénes – zongora

Bársony Péter, Andrea Hallam – hegedű
Várdai István – cselló
Mate Bekavac – klarinét
Zempléni Szabolcs – kürt

Arnold Schönberg: Szvit, op. 25
I. Präludium
II. Gavotte
III. Musette
IV. Intermezzo
V. Menuett. Trio
VI. Gigue


Anton Webern: Négy darab hegedűre és zongorára, op. 7
I. Sehr langsam
II. Rasch
III. Sehr langsam
IV. Bewegt


Igor Stravinsky: Három könnyű négykezes zongoradarab (Trois pièces faciles)
1. Marche
2. Valse
3. Polka


William Walton: Duettek gyerekeknek
I. Andantino. The Music Lesson
II. Vivo. The Three-Legged Race
III. Adagio. The Silent Lake
IV. Gaiamente. Pony Trap
V. Largo. Ghosts
VI. Leggiero. Hop-scotch
VII. Giocoso deliberamente. Swing-boats
VIII. Larghetto. Song at Dusk
IX. Allegro. Puppet’s Dance
X. Alla marcia. Trumpet Tune


Krzysztof Penderecki: Prelűd

Dohnányi Ernő: Szextett, op. 37
I. Allegro appassionata
II. Intermezzo. Adagio
III. Allegro con sentiment
IV. Finale. Allegro vivace, giocoso


modern nem abszolút fogalom. Egy ma született gondolat lehet menthetetlenül ódivatú és avítt, egy régi pedig felvillanyozóan inspiráló és friss. Egy-egy új zenemű különösen gyorsan porossá válhat, és vannak olyan évszázados alkotások, melyek mintha ma születtek volna. A Várjon Dénes szerkesztette, négyrészes kamarafesztiválon a távolabbi korok és a jelen zenéi szoros közelségben szólalnak meg, és olyan párbeszédet folytatnak majd – erre az elsőrangú előadóművészek sora a garancia –, mintha ténylegesen egymás kortársai volnának.

Az est alaphangját a 20. századi modernitás alapműve, zongoristák rettegett és éppen ezért messze elkerült, elemzések tucatjait, ám annál kevesebb élő előadást megélt zongoraműve, Schönberg Szvitje adja meg. Nehezen megválaszolható a kérdés, hogy az új zenekompozíciós módszerét demonstráló művet Schönberg miért öltöztette a barokk szvitek álruhájába. És hogy miért kapcsolta össze az elkövetkezendő száz év meghatározó zenei nyelvét egy kétszáz évvel korábban aktuális műfajjal. Sem az előbbi – azaz a tizenkét, csak egymásra vonatkozatott hanggal való komponálásmód –, sem az utóbbi nem vált és nem maradt a zenei köznyelv részévé. Az utcán nem fütyülünk tizenkét hangból szerkesztett sorokat, és ma már szinte senki sem tudja, miként táncolják a gavottot vagy a menüettet. Tanulságos lesz meghallgatni, hogyan gondolkodott ugyanezekről a kérdésekről, ugyanebben az időszakban a radikális Webern, a populáris zenék használhatóságáról töprengő Stravinsky, vagy a hagyományt még kiapasztatlan forrásként kezelő Dohnányi.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek