Veszprém 2014. Jul. 17. (21:00)

Vaya Con Dios


Vaya Con Dios

Több mint 20 éve már, hogy Dani Klein, Dirk Schoufs és Willy Lambregt megjelentette Vaya Con Dios nevű gipsy-blues triójuk debütáló albumát.

Még a zeneipar szekemberei is azt jósolták nekik, hogy sosem jutnak majd sehova: akusztikus zenéjüket túl nehéz volt műfajba sorolni, túl keménynek tűnt a piac számára. Valóban, szándékosan voltak eklektikusak: zenéjük keveréke volt a blues alapú lounge-nak, a latin hatású popnak és a memphisi soulnak. De első, pimaszul szexi kislemezük, a Just a Friend of Mine sikere után az együttes neve ismertté vált Belgiumban. Két évvel később második, Night Owls című albumuk pedig meghozta a nemzetközi hírnevet is. Rajongóik, akik lélekkel teli zenére szomjaztak, a szintetikus new wave után szinte falták a csípős stílusú belga csapat muzsikáját, a gyors, jazzes Nah Neh Nah-t ugyanúgy, mint a lassú, fülledt Dani Klien klasszikust, a What’s a Womant. A véget nem érő turnék és tévészereplések során a közönséget mindig meglepte és elvarázsolta, hogy egy belga lányt lát a színpadon, akinek hangja alapján addig egy déli bluesénekest képzelt el. Ez a hang két évtized során mit sem vesztett érces erejéből - mély, sajátságos és tökéletesen magabiztos.

A hírnév súlya mindig veszélyes, az együttes hamarosan fel is oszlott. Nem sokkal Dirk tragikus halála után, Daninak össze kellett szednie magát és dönteni. Elhatározta, hogy Vaya Con Dios név alatt folytatja szóló előadóként, tisztelegve az együttest alapító zenészek előtt, akik segítették karrierje kiteljesedését.
Egyértelműen jó döntés volt. Három albummal és két válogatás lemezzel később a Vaya Con Dios rajongói világszerte több mint 10 millió albumot vásároltak meg. Dani sikerszámainak – Puerto Rico, Heading for a Fall, Don’t Break My Heart – szövegei mély érzéseket közvetítettek, költőien szóltak a tönkrement kapcsolatokról és a rideg visszautasításokról.

2009-ben Dani Klein végül franciául is megjelentette saját albumát. Comme on est venu... – imádott, nagy francia dalszerzői, Jacques Brel, Georges Brassens és Barbara nyomán Dani metaforikus dalai a szerelmet hajótöréshez hasonlítják és a bánatot enyhítő egyszerű szépségről szólnak. „Akik meghallgatják ezt az albumot, azt mondják, a hangzása még mindig nagyon Vaya Con Dios-os” – mosolyodik el Dani. Nem véletlenül. Megváltoztathatod a nyelvet, de Dani Klein hitét, hangját és szenvedélyét nem tudod megváltoztatni.

Az együttes világszerte folyamatosan turnézik. Isztambultól Helsinkiig, Jeruzsálemtől Montrealig, Szentpétervártól Bejrútig és vissza, a Vaya Con Dios több mint 40 országban koncertek százait adta, szinte mindegyiket telt ház előtt.
Veszprémbe is a legnagyobb slágereiket hozzák el.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek