Budapest 2014. Dec. 06. (19:00)

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Km. Somogyi Péter, Bodrogi Éva, Schubert, Mozart, Vivaldi,


Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Km. Somogyi Péter, Bodrogi Éva, Schubert, Mozart, Vivaldi,

Közreműködik:

Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok
Somogyi Péter – koncertmester
Bodrogi Éva – ének
Rácz Ottó – oboa

Műsor:

BACH: Távozzatok, setét árnyak – menyegzői kantáta, BWV 202
BRITTEN: Simple Symphony, op.4
MOZART: Maradj hűséges – koncertária, K.23
VIVALDI: Concero oboára és hegedűre, RV 548
CSAJKOVSZKIJ: Vonósszerenád, op.48

A TAVASZVÁRÓ MŰSORRÓL:

Johann Sebastian Bach egyes szakértők szerint arra a menyegzőre komponálta 202. kantátáját, amikor 1721-ben eljegyezte Anna Magdalénát. Azt is tudni vélik, hogy maga a mátka énekelte a szoprán szólamot. Ha az oboaszólóval ékes zene bensőségességéből indulunk ki, bízvást helyt adhatunk e feltételezésnek. Az „Édesen udvarolni, vidáman évődni” kezdetű ária sokszor önálló számként is hallható koncerteken.

Benjamin Britten 1933-ban, már képzett zeneszerzőként, egy füzetben rábukkant a 9-12 éves kora között írott szerzeményeire. Négy tánctéma annyira megtetszett neki, hogy kidolgozta és Simple Symphony címen összekapcsolta őket. A tételek címe is játékos: Bombasztikus burrée, Pajkos pizzicatro, Szenvedélyes sarabande, Furfangos finálé. A mű népszerűsége – legalábbis az angolszász világban – vetekedik a Rossini-szonátákéval.

Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek mivoltának egyik ékes bizonyítéka ez a kilencéves korában írott ária. 1765 októberében komponálta, amikor az apjuk vezette európai turné közben nővérével együtt Hágában betegeskedett. Januárban, mielőtt Karolina nassau-orániai hercegnőnek adtak koncertet, kicsit változtatott rajta. Ahhoz, hogy Metastasio szövegét válassza, utazásuk előző állomásán, Londonban Johann Christian Bachtól kapta az ötletet.

Antonio Vivaldi, a mai értelemben vett versenymű megteremtője, ötszáznál több – hegedűre, fuvolára, fagottra, trombitára, mandolinra és több hangszerre írott – concerto szerzője. 1710-től komponált oboára, főként az arisztokrácia házi koncertjein fellépő hangszervirtuózok számára. Az Oboa – hegedű kettősverseny az 1720-as években Velencében keletkezett. Gigue-szerű könnyed, táncos tétellel zárul.

Pjotr Iljics Csajkovszkij legsikerültebb kompozíciójának tartotta a Szerenád-ot. 1880 nyárutóján írta, húga családjának ukrajnai birtokán. Kezdetben nagyzenekarra szánta, később vonósnégyesként képzelte el, végül vonószenekarra hangszerelte meg. Először az év decemberében hangzott el, azon a házi koncerten, amellyel a Moszkvai Konzervatórium tanáraiból és diákjaiból álló zenekar kedveskedett a náluk vendégeskedő szerzőnek.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek