Budapest 2014. May. 31. (19:30)

Zenei gyöngyszemek


Zenei gyöngyszemek

A Román Kulturális Intézet támogatásával


Közreműködik:
Răzvan Suma - cselló
Toma Popovici - zongora
Horia Dumitrache - klarinét

Műsor:
Brahms: Szonáta csellóra és zongorára, Nr.2, F-dúr, Op.99
Beethoven: Zongoratrió, Nr.4., B-dúr, Op.11
-szünet-
Schumann: Fantázia-darabok zongorára és klarinétra, Op.73
Brahms: Klrainét-trió, A-moll, Op.114

A Budapesti Román Kulturális Intézet 2013 nyarán indította útjára az immár harmadik részéhez érkező Zenei gyöngyszemek című programsorozatát, Magyarország három jelentős kulturális központjában: Gödöllőn, Budapesten és Szegeden. A sorozat keretében eddig a klasszikus zene olyan neves romániai előadói léptek már fel, mint Ilinca Dumitrescu és Remus Manoleanu zongoraművészek, Vasile Macovei fagottos, és Bianca Luigia Manoleanu énekesnő.

A BMC-beli koncerten ismét kitűnő román zenészekkel találkozhatunk, akik tolmácsolásában Brahms, Beethoven és Schumann műveit hallhatjuk. 

Răzvan Suma (1977) csellóművész hangszerén 6 éves korában kezdett el játszani, első versenyét hétévesen nyerte. Diplomáját a bukaresti zeneakadémián szerezte, majd tudását Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Marin Cazacu, Radu Aldulescu, valamint Perényi Miklós mesterkurzusain csiszolta. Jelenleg a Román Rádiózenekar szólistája és a mára nemzetközi hírnévvel bíró Cellissimo Quartet tagja. Josu Okiñena spanyol zongoristával alkotott különleges duójukkal felléptek több európai helyszínen, valamint a Buenos Aires-i Teatro Colonban. Răzvan nemrégiben országos koncertsorozatot indított „Szereti Ön…?” címmel, amelynek keretében 2011-ben Bach, 2013-ban pedig Brahms műveit népszerűsítette hazájában. Răzvan jelenlegi hangszerének - a Charles Adolph Maucotell párizsi műhelyéből 1849-ben kikerült csellón -, korábbi „gazdája” a nagyszerű Pierre Fournier volt.

Toma Popovici (1977) diplomáját a bukaresti zenekadémián szerezte, majd tanulmányait a bostoni egyetemen folytatta. Rengeteg versenydíja közül kiemelkedik a Waki Osaka Nemzetközi Zongoraverseny 1997-es, valamint a bostoni Anne and Aaron Richmond Verseny 2001-es első díja. Szólista teljesítményéért hazájában húszéves korában elnyerte a Zenekritikusok Díját. 

Horia Dumitrache klarinétművész a berni zeneakadémián szerzett szólistadiplomát Ernesto Molinari tanítványaként. Pierre Boulez és az Ensemble Intercontemporain Paris vezetésével részt vett a 2003-as és 2004-es nyári Lucern Akadémián. Szólista- és kamarazenekarok tagjaként számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, többek között Wien Modern, Budapesti Őszi Fesztivál, Graz Steirischer Herbst, Lucerne Festival, IDM Darmstadt, Encuentros Buenos-Aires, Tage Der Neue Musik Zurich, Musica Hoy Madrid, berni EMIT TIME és Biennale. Gazdag repertoárjából kiemelendő Elliott Carter és Franco Donatoni klarinét versenyművei, valamint Michael Jarrell, Beat Furrer, Pierre Boulez és Isabel Mundry művei. Az utóbbi években számos alkalommal játszott a Klangforum Wien, UMZE és Phoenix Basel kamarazenekarokkal. Klasszikus, romantikus és kortárs komolyzene mellett Horia szabad improvizációval és zeneoktatással is foglalkozik. 2002 és 2007 között tagja volt a Paul Klee Kamarazenekarnak. 2004 óta tagja a svájci Laboratorium kamarazenekarnak és 2012 óta a budapesti Qaartsiluni Ensemble.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek