A nők helyzete a zeneiparban?

Sokszor kerül felszínre az elmúlt időben a témakör, hogy milyen is a nők helyzete a zenei szakmán belül és az élet egyéb területein.

A nők helyzete a zeneiparban?
A magyar fiatalok zöme minden nap hallgat zenét – leginkább okostelefonon

A magyar fiatalok zöme minden nap hallgat zenét – leginkább okostelefonon

A Music Hungary konferencián mutatta be 2022-es Zeneipari Jelentését a ProArt –Szövetség a Szerzői Jogokért. A jelentés szerint a magyarok 70%-a hallgat naponta zenét. A 30 alatti felnőttek esetén ez az érték 86%. A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon.
 
Fotó: Pixabay

Egy hónappal azután, hogy KATA elment...

Október 12-én szerdán 18:00-kor MeetUp lesz az Akváriumban – a gazdasági változások a rendezvényiparban témán belül a KATA-törvényről.
 
 
 Fotó: Anastasia Kolchina (Pexels)

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
 
Ezer üzletben, hipermarketben és szállodában kizárólag magyar zene szól május 12-én

Ezer üzletben, hipermarketben és szállodában kizárólag magyar zene szól május 12-én

Az Él a zene! kezdeményezés célja, hogy előtérbe helyezze a magyar szerzőket, előadókat és dalokat, egyben reflektál a pandémia okozta nehéz zeneipari helyzetre is. A megmozduláshoz számos lemezkiadó, rádió, zenetévé, együttes és egyéb zeneipari szereplő csatlakozott.
 
Fotó: White Lies/FB

A zenekar megérkezett, a felszerelés nem

A Dalszerző.hu vette górcső alá az esetet, újabb példát hozva arra, hogy a Brexit miatt nem várt – vagy várt, de nem remélt – problémákkal kell számolniuk a zenekaroknak.
 
 Tima Miroshnichenko fotója a Pexels oldaláról

Ingyenes hangosító képzés indul a Kodolányin

Itt a vissza nem térő lehetőség, hogy államilag finanszírozott formában, államilag elismert végzettséget szerezz hangosító szakmában a Docler Holdinghoz tartozó Kodolányi János Egyetemen. Ezen a területen jelenleg munkaerőhiány van, ezért megéri ilyen irányban továbbtanulni. Az...
 
 
 Fotó: Lorence Lozano (Pexels)

Ahol a könnyűzene a filmmel találkozik: BLEND

Március 10-én a Muzikumban rendezi meg a Filmintézet és a Hangfoglaló a BLEND-et, a hazai filmes és könnyűzenei szakma éves találkozóját.
 
RockMobil – így jótékonykodik a Tankcsapda

RockMobil – így jótékonykodik a Tankcsapda

Ez itt a reklám helye lesz, normál esetben nem közölnénk a hírt, bármennyire is tiszteljük a benne szereplő zenekarokat – de mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy napjainkat és a mögöttünk levő két évet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetnénk normálisnak.
 
Fotó: pexels.com

Tízmillió állást vitt el a pandémia a kreatív szektorban

A koronavírus-járvány következtében 2020-ban világszerte tízmillió munkahely szűnt meg a kreatív iparágakban, és a kulturális szféra egyre növekvő digitalizálódása miatt a művészeknek minden eddiginél nehezebb a megélhetés – közölte az UNESCO hétfőn publikált jelentésében.
 
Adománygyűjtő gálát szervez a Fábián Juli Alapítvány a zeneiparban dolgozók megsegítésére

Adománygyűjtő gálát szervez a Fábián Juli Emlékalapítvány a zeneiparban dolgozók megsegítésére

A “MagNet Fény Ünnepe” című adománygyűjtő gála december 18-án szombaton lesz a Magnet Házban.
 
Énekes-basszeros nélkül maradt a Nightwish – május végén koncert az Arénában

Egy évvel eltolták a Nightwish koncertjét

2020. december 7-én adott volna koncertet a zenekar az Arénában – ezt végül áttették 2021. december 20-ra, s most pont egy évet ugrik: 2022. december 20-ra. A finnek egyébként már több mint tízszer jártak Magyarországon, kétszer például a Szigeten, háromszor a PeCSa-ban és...
 
A szakemberhiány alapjaiban rengeti meg a rendezvényszektort, sorra maradnak el az események

A szakemberhiány alapjaiban rengeti meg a rendezvényszektort, sorra maradnak el az események

A hirtelen jött rendezvénytömegre nincsen megfelelő létszámú szakembergárda. A Magyar Turisztikai Program Alapítvány ezekre a problémákra keresi a megoldást a következő Rendezvény MeetUp-on.
 
A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek