Kossuth Teátrum Mohács (Westend Színház)


CímMohács, 7700, Deák tér 3.
Kossuth Teátrum Mohács (Westend Színház)

Színházunk története:

A Múlt

Részlet Stáhl László írásából:
Új filmszínház épül Mohácson

Mohácson az úttörőliget területén épült fel az ország egyik legmodernebb filmszínháza. 1964-ben vetődött fel az a probléma, hogy a meglévő mozi az akkori igényeket sem befogadóképessége, sem korszerűsége tekintetében nem elégíti ki. A szabadtéri színpadon létrehozott új kertmozi az előbbi segítségére volt a nyári hónapokban. Egy új mozi építésének javaslata mégis indokolt volt. Több terv és kivitelezett létesítmény tanulmányozása után a legkedvezőbb, Lőrincz József építőművész által tervezett ózdi 434 férőhelyes filmszínház terve került kiválasztásra. A munkálatokat végül 1965-ben kezdték meg. A vasbetonból és üvegből épült kultúrlétesítmény jellemző műszaki adataiból következtetni lehet a méretarányokra:

Földszinti alapterület: 1066m2
Külső szélesség: 29m
Emeleti alapterület: 1118m2
Külső hosszúság: 42m
Beépített légköbméter: 7910m3

A nagy felületű ablakok természetes ragyogást biztosítanak az előcsarnokban. 1970-ben az épület jellegét szimbolizáló kerámia fal került beépítésre, melynek alkotója Pattantyús József pécsi keramikus. A bejárattal szemben lépcső vezet fel a nézőtér magasságában az emeleti szintre, ahol különböző kulturális helyiségek ölelik körül a mozi nézőterét. A jelenlegi épületet 1968. február 24-én adták át a nagyközönségnek, s közel 30 évig különösebb átalakítás nélkül üzemelt. 16 évvel ezelőtt a moziteremben lévő 18 sorból 5 felbontásával és a színpad megnagyobbításával az eddigi moziterem színházi előadások megtartására is alkalmassá vált. 2003-ban az art mozik műszaki fejlesztésére kiírt pályázat keretén belül és az önkormányzat hozzájárulásával 2004-ben megtörtént a mozi felújítása.

A közelmúlt

2011-től az épület már nem moziként üzemel, de Mohács művészeti palettáján továbbra is fontos szerepet tölt be.

A város, és a környező települések kulturális életében a Westend Színház 2013. óta van jelen, biztosítva a színházhoz való hozzáférést, gyermek, ifjúsági, és felnőtt bérleteivel, valamint bérleten kívüli előadásaival.

A jelen

2019. májusától az épületet a Westend Színház Nonprofit Kft. üzemelteti, a Mohácsi Kossuth Teátrum állandó játszóhelyeként, kulturális térként, lehetőséget biztosítva színházi előadásoknak, nemzetiségi és egyéb rendezvényeknek, valamint állandó és időszakos képzőművészeti kiállításoknak.

A jövő

Az épület 2020-ban teljes energetikai felújításon esik át, a Deák tér után a színház épülete is korszerűsödik, megújul.

Hírek és rajongók
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Kastélyházibuli újratöltve!

Kastélyházibuli újratöltve!

Újból megrendezik a baráti zenekarok összefogásából született La Boumot – akit érdekel, tavaly milyen volt, a HBO Go kínálatában megnézheti.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

A Tankcsapda klasszikusa az idei Campus Fesztivál himnusza

A „Campus edition - Éld meg a pillanatot!" címre keresztelt szerzemény nem ismeretlen a zenekedvelők számára, ugyanis az alapja a Tankcsapda 'Ülj le mellém' című dala.

87 ezren fesztiváloztak a Campuson

A fesztivál nyitását nagy várakozás előzte meg mindenki részéről: a koronavírus-járvány miatt két éve nem volt nagy nyári fesztivál Magyarországon, idén a Campus volt az első, amelyet négy teljes értékű nappal szerveztek meg Debrecenben. Az eseményen a szervezők közlése szerint 87 ezren vettek részt.

Korda György is az EFOTT-on landol

A zenei szakma hazai krémje (pl. Halott Pénz, Wellhello, Follow The Flow, Bagossy Brothers Company) és a külföldi headlinerek (Scooter, Flo Rida) mellett a retró nagyágyúi is fellépnek az idei EFOTT-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek