Csaknem tíz év után ismét Suzanne Vega-koncert lesz Budapesten

2018/08/29  ·     ·  Juhász Vali, MTI

A nyolcvanas-kilencvenes évek pop-rock színterének meghatározó amerikai dalszerző-előadója november 11-én a MOMSportban lép színpadra.

Fotó: Suzanne Vega/FB

Tavaly volt harminc éve, hogy megjelent a Solitude Standing című album, rajta olyan ma már klasszikusnak számító dalokkal, mint a Luka vagy a Tom's Diner. Ebből az alkalomból Suzanne Vega világ körüli turnéra indult, és a 31. évben Budapestre is elhozza ezeket a dalokat.


Suzanne Vega a hetvenes évek végén tűnt fel egy szál gitárral New York folkklubjaiban. Bemutatkozó lemeze, amely a nevét viselte, 1985-ben jelent meg és szép siker lett, a világhírt azonban második albuma, a Solitude Standing hozta meg számára. Az előadó máig legsikeresebb anyaga több mint ötmillió példányban fogyott világszerte. Az énekesnő eddig kilenc stúdióalbumot készített, a legutóbbi, Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers című anyag 2016-ban jelent meg.

Több alkalommal járt Budapesten, adott koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, zenélt Sting előtt a 2004-es Kapcsolat koncerten, a Müpában, legutóbb pedig 2009 júliusában a Gödör Klub teraszán lépett fel európai turnéja keretében.

Nem farmeres rockerlány, nem jár talpig bőrben, nem szex-szimbólum. Karcsú, sápadt, vékony, szerény, szőke hajjal, halk, áthatolhatatlan mosollyal. Marginálisokról, magányos emberekről énekel csendesen, de mindenki számára hallhatóan. Ő Suzanne Vega, a pop-zene kihívó sztárocskáinak ellentéte (...)" (Göbölyös N. László: A progresszív rock mai sztárjai)

A nyolcvanas évekből az egyik kedvenc lemezem volt a Solitude Standing, amely immáron 31 éve jelent. Hogy miért pont ez az évforduló az apropó, az nem is érdekes, a lényeg, hogy a művésznő világkörüli turnéján ennek az albumnak a dalai köré építi fel műsorát. Ez volt a második lemeze és bár a Marlene on The Wall (1985) az elsőről már befutott, ezen voltak az igazán nagy berobbanást jelentő slágerei: a már emlegetett Luka,  a Tom's Diner és az In The Eye is. Luka című dalnak témája volt nagyon újszerű: egy hányatott sorsú gyerekről szólt, ami abban az időben nem volt tipikus slágertéma. A hangsúly ebben az albumban továbbra is Vega akusztikus gitárján volt, de a zene elmozdult a pop irányába. A Tom's Diner című dalt később számtalanszor dolgozták fel újra.

A Tracy Chapman mellett a nyolcvanas évek legjelentősebb énekesnőjének számító Suzanne Vega néhányszor már járt Magyarországon és biztos vagyok benne, hogy most is teltház lesz a MOM-ban november 11-én. Mi biztosan ott leszünk.



Suzanne Vega, MOMSport, Luka, Tom's Diner, turné, Solitude Standing

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek