Ed Sheerant plagizálással vádolják Photograph című száma miatt

2016/06/10  ·     ·  koncert.hu, MTI

Ed Sheeran angol énekest Photograph című száma miatt plagizálással vádolja Martin Harrington és Thomas Leonard dalszerző, akik 20 millió dolláros (5,5 milliárd forint) kártérítést és a jogdíjak megfizetését követelik tőle.

Ed Sheerant plagizálással vádolják Photograph című száma miatt

A Los Angelesben szerdán benyújtott periratok szerint Sheeran dalában van egy rész, amelyik az ő Amazing című számuk refrénjét másolja. Az Amazinget Matt Cardle, egy 2012-es tévés tehetségkutató győztese adta elő.

 

Harrington és Leonard 2009-ben írták a számot. A dokumentumokban megemlítik, hogy Sheeran Photographja több mint 3,5 millió példányban kelt el a világon - olvasható a BBC News hírportálon. Az Amazing szerzőpárosa szerint az angol énekes sikerszáma és saját daluk refrénje 39 hangjegynyi egyezést mutat. Úgy vélik, a hasonlóságot "az átlagos hallgató is azonnal felismeri". A periratokban leírták, hogy az alperesek szándékosan másolták az Amazinget a Photograph készítésekor. Matt Cardle-t eddig több mint 1,2 millióan tekintették meg a YouTube-on, amint a szerzőpár számát énekli, Ed Sheeran Photograph-felvételét ugyanott több mint 208 millióan látták. Egyben beperelték Johnny McDaidet, a Snow Patrol tagját, a Photograph társszerzőjét, valamint a Sony/ATV lemezkiadót, a Warner Music Groupot és cégét, az Atlantic Recording Corporationt.

A felperesek és HaloSongs nevű lemezcégük tárgyalást, több mint 20 millió dolláros kártérítést és jogdíjakat akar. Richard Busch ügyvéd képviseli őket, aki Marvin Gaye néhai énekes családja nevében 7,4 millió dolláros plágiumpert nyert tavaly Robin Thicke és Pharrell Williams ellen, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy Blurred Lines című világsikerük Gaye egyik 1977-ben írt dalának másolásán alapul.

Ed Sheeran a One Directionnak, Taylor Swiftnek és Justin Biebernek is írt számokat, Martin Harrington brit zenész Emma Buntonnak és Kylie Minogue-nak, valamint dolgozott Stevie Wonderrel és Céline Dionnal is. Thomas Leonard többek között a Backstreet Boys egyik slágerét szerezte.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda Scott egy színpadon!

Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda...

Két élő legenda lép színpadra 2022. szeptember 11-én 18 órakor a Dohány utcai Zsinagógában*. Rhoda Scott és Dés László elsőként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Magyartanár a Hooligans új basszerosa

A bandatagok vasárnap este mutatták be az új basszusgitárosukat egy videóban, ezt mi is megosztottuk a FB oldalunkon, de ha valaki mégsem látta volna vagy nem volt ideje megnézni, a lényeg itt.

Elhalasztották a Maneskin turnéját, nem jönnek most Budapestre sem

A jegyek Budapesten is és a legfontosabb európai városokban is pár óra alatt elfogytak, azt már szinte említeni sem kell, hogy a legnagyobb olasz arénákba meghirdetett koncertek szintén fullosak. Na, ezeknek lehet most – remélhetően csak átmenetileg – búcsút inteni :(
Új koncertek