Zenélő okospadot kapott ajándékba Budapest

2023/03/26  ·     ·  koncert.hu, MTI

Zenélő okospadot ajándékozott a Lengyel Intézet Budapestnek: az utcai bútor Farkas Gábor zongoraművész előadásában Frédéric Chopin és Liszt Ferenc műveit játssza a Városligetben.

Fotó: Lengyel Intézet

Az okospadot a Lengyel Intézet felkérése és finanszírozásával a Kuube Hungary Kft. fejlesztette Frédéric Chopin születésének tavalyi és Liszt Ferenc születésének idei 210. évfordulója alkalmából.

A padot megalkotó cég vezetője, a környezetbarát utcai bútorok fejlesztője és gyártója elmondta: az utcai bútoron az információk érintőképernyőkön jelennek meg, azokon lehet válogatni Chopin és Liszt művei közül. Napenergiával működik, telefont is lehet rajta tölteni, wifi-hotspotként is üzemel és mutatja az UV-indexet, a légnyomást, a páratartalmat, valamint a légszennyezettséget is.

További lengyel vonatkozású hír, hogy több mint 25 magyar művész közreműködésével lengyel feldolgozás lemez készült. Tíz lengyel dalt válogattak ki és dolgoztak át, ebből ötöt magyar szöveggel. (Sajnos a lengyel alkotók jóváhagyása híján öt további dal kukában végezte, mintegy további 9, az albumon végül nem hallható művész – Berta András, Csapó Krisztián, Farkas Dávid, Fodor Gábor, Kováts Gergő, Matolcsi Ildi, Meggyes Ádám, Michelberger Tamás, Somi András – munkájával együtt.) Az album a Deska címet kapta, ami lengyelül és magyarul is ugyanazt jelenti, emellett utal a dalok vágódeszkán történő felvágására és újratálalására is.

A lejátszási listáért katt a képre!

Az album stílusában igen szerteágazó és időben is messze nyúlik, hiszen Chopin életművét, a 80-as évek ikonikus lengyel előadóinak és a Lengyelországban az elmúlt időkben hájpolt mainstream és underground figuráinak dalait szedték szét és építették újra.

Az album egy chill-hopos Chopin remix-szel indul, majd a lemezen később is hallhatunk egy veretős goát és egy szétszállós trip-hop-ot a zongoraművekből felépülni y0tz remixeiben, diszkréten provokálva a világ egyik legjelentősebb zeneszerzőjének rajongóit. A Deska legmerészebb kísérlete a Ne Kérdezz Magyarországról - a lengyel popkultúra egyik legismertebb slágerének, a Nie pytaj o Polskę (Ne kérdezz Lengyelországról) adaptációja. A dal Szabó Pál (Phantasy Bureau) előadásában egy sötét és bizarr kodependens kapcsolat szimbólumával fejti ki a "hazához" való megmagyarázhatatlan kötődés érzéseit. A szöveget Illés Nándi (Teslavox) segített fordítani, a dal szaxofonszólóját Sampo Hiukkanen játszotta fel, Schnellbach Dávid (ByeAlex és a Slepp, Audio Love Nation) pedig akusztikus gitáron működött közre.

A Te Titkos Bűnöd Szalai Annától és Dorozsmai Gergőtől egy teljesen szokatlan hangszerelésű, retro-elektronikus átdolgozása a kor két legismertebb lengyel szerzőpáros - Romuald Lipko és Andrzej Mogielnicki - 1981 -es slágerének.

Császári "Csaszi" Gergő (Császári Pillanatművek, Erik Sumo, Kaukázus, Kiende, Paganza) az Éledez című dalban úgy vágta át a nyelvi korlátokat, hogy nem a fordításra törekedett, hanem hagyta, hogy a lengyel szavak formája, prozódiája és a zene inspirálja. Így klarinéttal, nagybőgővel, hegedűvel és Chris Endrey zongorajátékával színesítve kapott egy leheletfinom, magyar népzenei ízt Kortez - az egyik legfelkapottabb kortárs lengyel énekes-dalszerzőjének Z Imbirem (Gyömbérrel) műve. A Varsovie (Varsói) című dal kilóg a sorból, hiszen az eredeti, angol nyelven énekel Horváth Hanna (Rehab Nation, Kiméra, FUNKorporation) Zimon Péter (Dokkerman And The Turkeying Fellaz) áthangszerelt alapjára egy olyan városról, ami szürkesége és ridegsége ellenére igenis szerethető.

Szűcs Krisztián (Szűcs, Heaven Street Seven, Pablo Hunny, Rühös Foxi) énekli Pablopavo - a lengyel reggae MC-ből avanzsált költő-énekes Jestem (Én vagyok) című dalának magyar fordítását, amiben egy előadó szemléli, hogy hogyan hat zenéjével emberi történetekre. A dal fordításában Mócsai-Karaba Márta Alexandra segített, a csellószólamokat Barta Gyöngyi (Képzelt Város, Atreyu's Horse) hangszerelte és játszotta fel. Az album zárótétele pedig a minden szempontból kegyetlen, technikai halál metált játszó Decapitated zenekar Earth Scar című szerzeményének átirata versenyzongorára, amit Hernádi "Moody" Márk szerzett és játszott fel.

Az album elkészüléséhez a gyújtószikrát a Wacław Felczak Alapítvány pályázata és támogatása adta.

 

zenélő okospad, Lengyel Intézet, Frédéric Chopin, Liszt Ferenc, komolyzene

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek