A szuperhold és mindenféle mániák

2018/01/05  ·   Ajánló   ·  Zerge

Bizony, ritkán adódik, hogy egy koncerten három jubileumot is ünnepelhetünk. Majdnem annyira ritkán, mint amikor egy hónapban két telihold van – az angol szerint ez a kék hold, azaz blue moon, és hogy ezek egyike még szuperhold is. Márpedig januárban ezt mind együtt megkaphatjátok.

A szuperhold és mindenféle mániák

Az angoloknak rendesen meggyűlt a bajuk ezzel a blue szóval amúgy is – az angolból fordítani akaró külföldieknek meg még inkább –, lásd még blue note, aminek semmi köze a kékhez, hanem csak egy blueshang, ami bluesossá egészíti ki a moll-pentaton skálát, hát emiatt lett Kék rapszódia a Blue Rhapsody is, aminek szintén semmi köze a kékhez. Ezenkívül a szuperhold a csillagászok szerint pont akkora marhaság, mint a kék hold, mindössze arról van szó, hogy a Hold épp perigeumban, azaz Föld-közelben van a telehold idején, és nagyobbnak tűnik, de ezt az átlagember simán nem veszi észre, ráadásul egy átlag párás idős holdkeltekor sokkal nagyobbnak látszik bármikor).

Akit a holdas részek bővebben érdekelnek (mi, hol, mikor), nézze meg a kalendáriumban vagy az interneten.

Akit ellenben a koncert, annak elárulom, hogy annak vízkeresztkor (január 6.) lehetünk tanúi, amikor a ugye a keresztény világban közismert mese szerint a három királyok, más nyelveken bölcsek (köztük Boldizsár, aki szerecsen király, valamint Gáspár és Menyhért, az ő származásukról nem szól a fáma, viszont érdekes, hogy a brazil szappanoperák térnyerése és névadásbeli hódítása előtt ugyanezen népesség körében e három név meglehetős népszerűségnek örvendett, bár nem tudom, hogy jön ez ide) elmentek imádni a frissen született mesehőst, nevezzük mondjuk Jézusnak.

Hogy a konkrétumokra térjünk, ekkor ünnepli egy közös koncerten a 70. születésnapját Vikidál Gyula, becenevén Pitkin, az ország egykor vitathatatlanul legjobb torkú rockénekese, 60. születésnapját Zeffer András, akivel Gyula játszott is egy zenekarban (P. Mobil), csak nem egy időben (a pontos dátumok persze nem esnek január 6-ára, de az évszám stimmel). Valamint ekkor lesz 10 éve annak, hogy megalakult a Mobilmánia néven futó, egykor kevés kivétellel (P. Box, Tunyó Rock Band) P. Mobil-számokat játszó, azóta viszont saját dalokkal is előrukkoló együttes, Zefi (egyik) zenekara, amelyben ezúttal Vikidál is ott lesz vendégként, miután befejezte saját, az egyik (magát az ország egyetlen tisztán rockzenét játszó rádiójaként hirdető – ma pl. épp Michael Jackson ment, amikor bekapcsoltam, ja, tisztán rockzene, mi? Itt kell röhögni? Kit akarunk hülyíteni ezzel a fals dumával?) rockzenei rádióban adott interjú szerint mintegy 1,5 órásra ígért műsorát. Nyilván nem kell nagy jóstehetség hozzá, ha arra tippelünk, hogy valószínűleg a P. Mobil és a P. Box dalait fogja énekelni.

(Ja, az említett rádióban szerintem még mindig lehet jegyeket nyerni a koncertre.)

A Mobilmánia műsora sem ígérkezik egyébként rövidnek, Zefi több koncerten is említette, hogy minimum 30 számot játszanak majd, ez átlag 3 perccel számolva a tőle megszokott, rettentő hosszú és időnként megfejthetetlen aktualitású (mármint hogy hogy jön ez oda) összekötő szövegek nélkül is minimum 1,5 óra szintén. A műsorban természetesen felcsendülnek a P. Mobil ismert és népszerű régi dalai, valamint néhány P. Box- és TRB-dal mellett saját számok is, az egyéb koncerteken tapasztaltak szerint valószínűleg ezúttal is nagyjából fele-fele arányban, Akik jártak az utóbbi koncertjeiken, már azt is tudhatják néhány dalról, hogy hanyadikként fognak felcsendülni, mivel Zefi megosztott pár ilyen kulisszatitkot a közönséggel. De ezt most jól nem árulom el.

A Mobilmánia saját számai – saját véleményem szerint persze – ha a Mobil legnépszerűbb számaival nem is, de az átlag, a nagyközönség által talán kevésbé ismert régi Mobil-dalokkal simán felveszik a versenyt zeneileg (az újakkal meg pláne), ahogy szöveg tekintetében is, lévén nagy részüknek a szövegét a magyar hardrock-szövegek talán legnagyobb mestere, Horváth Attila jegyzi.

Mellékes ugyan, de már a koncert első híreinek fülembe jutása óta motoszkál a fejemben, és most nagyon kikívánkozik, hogy nekem nem kicsit merész vállalkozásnak tűnik ezt a koncertet a Papp Laciba szervezni.

Hogy miért?

Mert járok többé-kevésbé rendszeresen a P. Mobil és összes utódzenekara (Mobilmánia, The Rock Band, Bajnok Rock Team, és amíg volt, Zöld a Bíbor Band) koncertjeire egyaránt, és hát egyiken sem tapossa halálra egymást a tömeg a jegyekért a bejáratnál, pedig nem Sportaréna méretűek a helyek. És nem azért, mert mindenki megvette elővételben az interneten. (És ugyanezt mondanám a Beatrice 40 éves, április 7-re ugyanide tervezett születésnapi bulijáról is, mármint hogy az év közbeni koncerteken látott „tömegek” alapján elég merész gondolat.)

De majd meglátjuk, ne legyen igazam.

A jegyek egyébként az 5000–11 000 Ft közötti tartományba eső árszínvonalon (szimpatikus, hogy nem 4999–10 999 Ft-oznak), gondolom, az 5000 Ft-os olyan helyen, ahonnan maga a sportaréna is csak periszkópos távcsővel látszik, és még ülni is kell, viszont 7000 forintért (azaz a tartományt tekintve egészen jó áron) van az állóhely, márpedig ki akar ülni egy rockkoncerten?

Vikidál Gyula, Blue Rhapsody, Kék rapszódia, szuperhold, Zeffer András, Mobilmánia

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek