A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak – magyar csattanóval!

2019/11/04  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Azért valljuk be, még akkor is nagy szám ez, amikor hetente robbannak be olyan dalok, klipek, szövegvideók, amelyeknek pillanatok alatt szalad fel milliókig a számlálójuk. A cikkünk tárgya azonban mindenhonnan nézve egy igazi gospel-dal, nem egy divatos pop-, rock- vagy bármilyen sláger.

A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak – magyar csattanóval!

David Brattonról azt kell tudni, hogy a Virginia Union Gospel kórus vezetője. Pályafutása elején az „Oh Happy Day” – vagyis a legesleghíresebb gospel-dal – zeneszerzőjével, Edwin Hawkinssal dolgozott éveken át, de többször adott koncertet olyan legendákkal együtt, mint például Anastasia, Dee Dee Bridgewater vagy Roberta Flack.

Történt egy vasárnap, hogy David meghallgatott egy prédikációt, amely az imákról, istenről és a kettő közötti dicsőítő kapcsolatról szólt, majd hazament, leült, és megírta az  „Every Praise” című dalt. A dal három évig a fiókban lapult, mert a szerző azt gondolta, túl egyszerű, csak pár sor az egész, nem méltó a figyelemre. Aztán három év múlva előbukkant a kézirat, és ha már ott volt, hozzáírt még pár sort...

A dalt először a New York-i Greater Allen székesegyház kórusa adta elő, de soha nem vették fel. A következő "felhasználó", az Edwin Hawkins Music + Arts Seminar volt, ők már felvették a dalt, de sosem adták ki. Bratton egy barátja révén csöppent bele az Azusa Mass Choir próbájára, s ha már ott volt, megkérték, hogy tanítsa meg a kórusnak az "Every Praise"-t. Miközben tanított, azt vette észre, hogy az emberek a telefonjaikat nyomkodják, mint később kiderült, Hezekiah Walker püspöknek üzengettek, aki akkorra már elment, hogy jöjjön vissza, mert ezt hallania kell...

Itt ugrunk egyet a történetben: David egy este elment az Allen székesegyházba egy próbára, és az egyik ismerőse, aki a Sony-nál dolgozik, azt mondta: „Dave, van itt valami, amit szeretném, ha hallanál. Lehet, hogy ez Walker püspök eddig valaha volt legnagyobb száma...”. Ráhúzta a fejhallgatót, bekapcsolta az iPodot... és a hangszórókban felcsendült az "Every Praise" feldolgozása. Saját bevallása szerint vagy hatvanszor hallgatta meg aznap este.

A dal azóta hatvan országban és 120 nyelven jelent meg, és több mint 52 héten át vezette a Billboard Gospel listáját.

Ahogy David Bratton meséli, az  "Every Praise" egy nagyon egyszerű dal, amelyet a legtehetségesebb, de a legkevésbé tehetséges zenész is elénekelhet.

"Hallottam úgy, hogy csak egy szál gitárral énekelték. Hallottam nagyzenekarokkal. Hallottam vasárnap reggeli istentiszteleten, hallottam esküvőn... Egyszer egy repülőtéren nehezen sikerült feljutni a gépre. Odamentem a pultnál ülő hölgyhöz, és megkérdeztem, hogy szokott-e templomba járni. Azt mondta: „Igen.” Megkérdeztem: „Nos, hallotta-e már valaha az Every Praise című dalt?” Azt felelte: „Ez kedvenc dalom! „ Én vagyok annak a dalnak az írója! – mondtam neki, erre azt felelte: Engedje meg, hogy azonnal feljuttassam a járatra!" :)

A dal sikerével kapcsolatban hozzátette:

"Padlót fogtam. Túlcsordultam. Évek óta írok dalokat, de soha egyik sem ért meg ekkora sikert, legyen Istené a dicsőség. Azóta az életem teljesen megváltozott."

És most jön a csattanó, ami miatt ezt az egész történetet leírtuk: a Virginia Union Gospel kórus és David Bratton decemberben Magyarországon turnézik! Bizonyára elhozzák a legendás dalt is nekünk. A 30 fős csapat zömében fiatalokból áll, de velük énekel öt híres New York-i szólista is. A kórust minden alkalommal egy négytagú  zenekar kíséri élőben. A turné karmestere Sir Perry Evans, aki páratlan képességeit néhány éve már megmutatta az amerikai tehetségkutató versenyben, az America's Got Talentben, melyben egészen a döntőig menetelt.

Ha ez mind nem elég, a a Virginia Union kórus tagja a korszak egyik legtehetségesebb zenésze, Quennel Gaskin, világhírű zongorista, producer, énekes és író. Az "Oh Happy Day"-t nagy sikerrel hangszerelte újjá, ezt majd a magyar közönség is megcsodálhatja élőben. A szopránvirtuóz, Allyson Wilson pedig az Ave Mariával és a Lord's Prayerrel kápráztatja el majd a közönséget. Anisa Fowler sokoldalú képességét hozza magával, előadva többek között Mariah Carey „Jesus Oh What Wonderful Child” című művét. A Virginia Union Gospel kórus egyedi feldolgozásban elhozza továbbá a „Total Praise” és az „Amazing Grace” című tradicionális gospel-dalokat, de szerepel a repertoárjukban a Beatles „Imagine” című száma is.

A kórus a 25 koncertből álló európai turnéja során Magyarországot követően még Romániában, Svájcban, Olaszországban és a Vatikánban is fellép.

A magyarországi turné állomásai:

 

 

 

 

 

gospel, every praises, Virginia Union Gospel, turné

 

 

Szólj hozzá!


Nyílt, pénzdíjas pályázat zenészeknek!

Nyílt, pénzdíjas pályázat zenészeknek!

December 15-ig lehet pályaműveket küldeni a Kertész Imre Intézet által kiírt pályázatra, amely – halálának 30. évfordulója alkalmából –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ez lesz abból, ha a Bohemian Betyars, Ferenczi György és Oláh József együtt kirándulgatnak

Megszületett az UbikTúra himnusza, amelynek megalkotásában több mint 15 zenész vett részt, a klipet pedig a táborozók telefonos videóiból vágták össze.

Koronavírusban elhunyt Nagy Grofó

Igen, ez eszünkbe juthatott volna eddig is: ha van Kis Grofó, létezik nagy is: a Blikk tudatta, hogy ma elhunyt Kis Grofó édesapja, Kozák László Grofó. Mindössze 49 esztendős volt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek