A zongora, ahogy még sosem hallottad

2019/02/08  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Március 29-én minden a zongora körül forog, hiszen idén a Müpa is csatlakozik a Piano Day nevű világméretű kezdeményezéshez.

David Klavins

Kisebb túlzás nélkül állíthatjuk, hogy akik ott voltak Nils Frahm két budapesti koncertjének valamelyikén, jó ideig nem felejtik majd az élményt, amelyhez nemcsak egyedülálló zenei világa, de közvetlen és szerethető személyisége is nagyban hozzájárult. Bár újabb koncertet idén már nem ad a Müpában, mégsem kell teljesen elbúcsúznunk tőle. Az általa képviselt szellemiség ugyanis újra felbukkan majd a házban, mégpedig a március 29-i Piano Day alatt.

A 2015 óta létező „zongoranapot” Frahm és a neki is hangszereket építő világhírű zongorakészítő, David Klavins közösen álmodták meg azzal a céllal, hogy a hangszeren túl a zongoristákat, a zongorára komponálókat, a zongorakészítőket, a zongorahangolókat, a zongoraszállítókat és persze a zongorarajongó hallgatókat is ünnepeljük. Ezért azóta minden év nyolcvannyolcadik napján – azért ekkor, mert ennyi billentyűje van – a világ minden pontján a zongorát ünneplik. Mindenhol egy picit másképp.

Az egyik főszereplő kétség kívül a Magyarországon élő és alkotó Klavins és innovatív hangszere, az Una Corda – és nagytestvére, a nemrég elkészült Concert Una Corda – lesz, ahol a klasszikus zongorától eltérően egy hanghoz mindössze egy, filcanyaggal bevont húr kapcsolódik, amelyek ráadásul a megszokottól eltérően nem horizontálisan, hanem vertikálisan helyezkednek el. A lett-német származású hangszerépítő a délután folyamán egy nyitott előadás keretében meséli el, hogyan született meg ennek a semmihez sem hasonlítható zenei eszköz ötlete, a Piano Day alatt pedig nemcsak megismerni, de a bátrabbaknak kipróbálni is lesz lehetősége majd az Una Cordát.

A kora esti órákban a ház különböző tereiben három szakavatott zenész mutatja meg, mennyi lehetőség rejlik a zongorában. Ingyenes koncertet ad: Gyöngyösi Gábor, Luca Longobardi és Ed Carlsen. A két külföldi zenész az Átriumban álló Una Cordán játszik majd, míg Gyöngyösi saját Fender Rhodes illetve CP70 zongoráival érkezik majd a Zászlótérbe.

A Piano Day 2019 budapesti eseményei a Fesztivál Színházban zárulnak, három koncerttel. Ezek közül az első kettőn magyar előadók zenélnek: a zongora és az elektronika improvizatív alapokon nyugvó fúzióját megvalósító vaghy, valamint a billentyű-dob-basszus triót vonós hangszerekkel kiegészítő iamyank Live Ensemble.

A napra a koronát az ukrán származású Lubomyr Melnyk első magyarországi fellépése teszi fel. Melnyk viszonylag ritkán koncertezik, így első budapesti fellépése a 2018 decemberében kiadott Fallen Trees album turnéjának részeként kihagyhatatlan alkalomnak ígérkezik.

 

Piano Day, Nils Frahm, David Klavins, Una Corda, Müpa, ingyenes

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek