Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA

2013/11/20  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A Művészetek Palotája az utóbbi időben (csúnya szóval élve) rákattant a cirkuszi produkciókra. A nagy sikerű Recirquel produkció után – és előtt, hisz decemberben újra látható – mindössze 6 alkalom erejéig a Finzi Pasca társulat jóvoltából Salvador Dalí szürreális képi világa jelent meg a színpadon.

Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA

A 2011-ben alakult társulat névadója, megálmodója, vezetője, valamint a La Verità („Az igazság”) produkció szerzője, rendezője és koreográfusa Daniele Finzi Pasca, aki gyermekkora óta cirkuszi körökben mozgott. Rengeteg színházi darab, a közel hárommilliós nézettséget produkáló Corteo című Cirque du Soleil showműsor, és a torinói téli olimpia záróünnepségének megalkotója számos színházi díjjal büszkélkedhet, munkásságát az egész világon ismerik, és elismerik.

A La Verità alapját az a bizonyos valódi Dalí vászonfüggöny adja, amit a társulat vezetője egy anonim európai műgyűjtőtől kapott kölcsön, és ami eredetileg a művész 1940-es években Tristan fou („Őrült Trisztán”) címen bemutatni tervezett balettelőadás díszletéhez festett 9X15 méteres alkotása.

Habár magamat nem tartom komoly szakembernek a különböző művészeti ágazatok terén, Dalí munkásságát ismerem és kedvelem. A részletgazdagság, a rendszertelenség, a képzelőerő, az inspiráció, a meghökkentés, uram bocsá’: a provokálás mind-mind hozzátartozik a művészetéhez. Mindezt ötvözni a cirkusz milliméterre kiszámított elemeivel, merész, de ugyanakkor érdekes vállalkozás.

A társulat tagjai gyakorlatilag univerzális emberkék, mert amellett, hogy lélegzetelállító – és ezt most valóban szó szerint kell érteni – artistamutatványokkal kápráztatnak el minket, énekesként és némelyikük zenészként is megállná a helyét. Komplex műsor ez, ahol a látványelemek mellett a léleknek kedves dallamok észrevétlenül kúsznak be a fülünkbe. Kicsit ellentmondó ugyan, de a monumentális előadás tulajdonképpen a látszat ellenére minimális díszletvilággal rendelkezik, csupán a legszükségesebb kellékek jelennek meg a színpadon. Ennek ellenére a produkció olyan hatást kelt, mintha egy hirtelen mozdulattal csodaországban ébrednénk.

A lenyűgöző artistaelemek között a látszólag egyszerű karikagörgetés/dobálás, jójózás vagy botokkal való „hadonászás” mellett a komoly erőpróbát jelentő kötélen vagy képzeletbeli létrán, esetleg egy szem alakú hintán lógó, avagy a manapság oly népszerű rúdtánc elemeit továbbfejlesztő produkciók mellett a legnagyobb meghökkenést az általam csak „gumiemberként” elnevezett művész előadása keltette, aki gyakorlatilag minden testrészét úgy csavargatta, ahogy épp kedve támadt. Nem túlzok, ha azt mondom, a második sorból nézve a jelenetet, komolyan elgondolkodtam, hogy azonnal felkeresek egy optikus szakembert, mert valami komoly baj van a látásommal. Tátott szájjal bámultam, ahogy az egész törzse 180 fokos fordulatot vesz anélkül, hogy fenéktől lefelé bármi is mozdulna. Így utólag belegondolva, ez a produkció már nekem volt fájdalmas. Ha nem szeretném ennyire a cirkuszt, azt mondanám, ilyet soha többé nem akarok látni! De szeretem… Szóval nagyon várom a folytatást!

......

aszerk. csak annyit tenne hozzá, szintén a második sorból, hogy ritkán érezni, hogy mennyire zseniális az, aki egybegyúrta a jeleneteket: az egész előadás egy olyan masszív, látványos és lenyűgöző szövet, amelyben fel-felbukkanak, ismétlődnek, felvillanak bizonyos motívumok, hol humoros, hol groteszk hatást kiváltva a nézőből. Bármilyen hihetetlen, bohócok is voltak, ha nem is óriáscipővel és krumpliorral - de a feladatuk ugyanaz volt, mint más cirkuszi dramaturgiában. Talán ez volt az egyetlen gyenge pontja az előadásnak: ezek a minijelenetek olykor túlságosan elnyúltak, némelyik gyökértelenül lebegett a  történetben, és erőltetettnek tűnt. Mindez nem von le sem az előadás értékéből, sem a filozófiájából, amit Dalí és az igazság köré kerítettek. Még egyszer felhívnánk a figyelmet: nem színházi előadásról van szó, de csodálatos zenével, kiemelkedő tehetségű szereplőkkel, hihetetlenül átgondolt látványvilággal. Ezt hívják újcirkusznak.


Képtár

  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22016
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22017
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22018
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22019
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22020
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22022
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22023
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22024
 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek