Crossover Uránia – Az első koncert a világ legveszélyesebb útjára visz el

2021/05/27  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Az Uránia Nemzeti Filmszínház új, műfajokon átívelő szériájában tizenkét előadás szerepel, a könnyűzenei koncertsorozat a Zoord együttes lemezbemutató koncertjével indul pénteken.

Crossover Uránia – 12 koncert az átjárhatóság jegyében

A Crossover Uránia keretében a nyári szünet előtt még két koncert lesz: a Babcsán Projekt június 16-án, Juhász Réka július 1-jén lép színpadra.

A Zoord Sailors of the Intergalactical Steppe című új lemezét mutatja be május 28-án. A virtuóz dorombjátékáról, az energikus etnót és organikus trance-t ötvöző hangzásáról ismert trió albuma az utazás témakörét boncolgatja. A lemez első felvételei négy évvel ezelőtt készültek, a dalok nagy része az elmúlt másfél évben született. Az anyagot Rafal Kolacinsky lengyel világzenei producerrel közösen állították össze.

"A járványt megelőző években sok helyre eljutottunk zenésztársaimmal, Drabant Bélával és Almási Krisztiánnal. Sokféle hatás ért bennünket, de a lemezt utazásmentes időszakban írtuk, és a mozgás vágya erősen munkált bennünk. Ha az ember képzeletben utazik, akkor bármilyen távolságra képes eljutni a zene, a hangok és az elképzelt élmények segítségével. Lelki szemeink előtt a nagy füves sztyeppe jelent meg a nomádokkal, akik évezredeken keresztül szabadon vágtáztak ott. Elképzeltük, milyen lenne, ha ez a sztyeppe végtelen lenne, és akár a csillagközi térbe tartana" – mondta Szilágyi Áron, az együttes frontembere az MTI-nek. (Szilágyi Áron az ismert dorombjátékos és -készítő, Szilágyi Zoltán fia, és már háromévesen tudott a hangszeren játszani.)

Tudtad?

A világ nyolcadik csodájának is tartják ezt az útvonalat, amely a hegyek között húzódik és egyes szakaszai 4693 méteres magasságba törtek fel. A hossza 1300 kilométer – ebből 887 km Pakisztánban és 413 km helyezkedik el Kínában – Iszlámábád és Hszincsiang tartomány között húzódik.  (Forrás és fotó)

A zene szárnyán a hallgató eljuthat a világ legveszélyesebb útjának tartott Karakoram Highwayre (képünkön, ld. keretes írásunk), a jakutföldi tundrára vagy Naprendszerünk legmagasabb hegyére, a marsi Olympus Monsra. Az erdélyi és a nomád népzenéhez kreatívan nyúló trió zenéje egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, táncolható. A hangszerelésben főszerep jut a dorombnak, az egyszerű, archaikus hangzásvilágú hangszernek.

A zenész az elmúlt húsz évben Tokiótól Los Angelesig, Londontól Újdelhiig számos helyen koncertezett és tartott előadást, workshopot. A mostani koncertet megelőzően, május 28-án 19 órától interaktív dorombbemutatót is tart Ősi hangok nyomában címmel az Uránia kávézójában.

 

Crossover Uránia

 

 

Szólj hozzá!


Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda Scott egy színpadon!

Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda...

Két élő legenda lép színpadra 2022. szeptember 11-én 18 órakor a Dohány utcai Zsinagógában*. Rhoda Scott és Dés László elsőként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Magyartanár a Hooligans új basszerosa

A bandatagok vasárnap este mutatták be az új basszusgitárosukat egy videóban, ezt mi is megosztottuk a FB oldalunkon, de ha valaki mégsem látta volna vagy nem volt ideje megnézni, a lényeg itt.

Elhalasztották a Maneskin turnéját, nem jönnek most Budapestre sem

A jegyek Budapesten is és a legfontosabb európai városokban is pár óra alatt elfogytak, azt már szinte említeni sem kell, hogy a legnagyobb olasz arénákba meghirdetett koncertek szintén fullosak. Na, ezeknek lehet most – remélhetően csak átmenetileg – búcsút inteni :(
Új koncertek