Csak NEKED: visszatér a Müpába a svájci kompánia

2017/02/15  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Március 16-án egy igen személyes darabbal tér vissza Budapestre az újcirkusz egyik legnagyobb úttörője, Daniele Finzi Pasca és társulata. A svájci kompánia immáron negyedszerre jár nálunk, ám a mostani produkciójuk több szempontból is különleges. A Per te (Neked) március 16-19. között 5 alkalommal lesz látható a Fesztivál Színházban.

Csak NEKED: visszatér a Müpába a svájci kompánia

Julie Hamelin és Daniele Finzi Pasca – Antonio Vergamini, Hugo Gargiulo és Maria Bonzangio társaságában – 2011-ben alapította meg az utóbbi nevével fémjelzett társulatot. Ekkorra már mindketten jól ismert szereplői voltak az újcirkusz világának, hiszen többek közt a Cirque Éloize, a Teatro Sunil és az Inlevitas társulatok lenyűgöző produkcióit is közösen álmodták színpadra.

Daniele Finzi Pasca hosszú és igen kalandos életutat járt be a Cirque de Soleil felkérésre megalkotott Cortetotól a svájci színházi élet legrangosabb kitüntetéséig. Nevét és arcát szinte azonosították a határokat nem ismerő újcirkusszal. Julie Hamelin pedig végig alkotótársként, társrendezőként és társkoreográfusként állt Daniele mellett. Ott volt a kulisszák mögött, amikor 2013-ban először jöttek Budapestre, az azóta már szinte kultikussá vált La Veritàval. Alkotóként, rendezőként és producerként ő koordinálta az óriási Dalí vászon megérkezését a Müpába, és kibontását a színpadon újságírók hada előtt. Társalkotóként részese volt a 2014-es visszatérésnek is, amikor a Donka - Levelek Csehovnak alkalmával jégcsillárok repültek a színpadon.

Julie Hamelin a mostani előadásnak is legalább ennyire a része, de már nem úgy, mint eddig. A Per te ugyanis róla szó, vagyis inkább neki. A Per te  búcsú, megemlékezés és szerelmi vallomás is egyben.Egy olyan személyről, akinek az élete volt a cirkusz és a társulat, és aki a Per te bemutatóját már nem érhette meg.

Julie 21 éves volt, amikor társaival megalapította a kanadai Cirque Éloize-t, akikkel több mint 35 országban, 300 városban 3000-nél is több produkcióval léptek fel. Bő két évtizedes cirkuszi karrierje során 4 opera (L’Amour de loin, Aida, Pagliacci, Requiem) újragondolásában, és 3 olimpiai ünnepség (a 2006-os torinói téli olimpia és a 2014-es szocsi téli olimpia záróműsorai, illetve a szocsi paralimpia nyitóműsora) megálmodásában vett részt.

2001-ben találkozott Danielével, akivel számos közös produkció után 2009-ben alapították meg az Inlevitast, majd 2011-ben a Compagnia Finzi Pascat. A kulisszák mögötti tökéletes összhang a magánéletre is áttevődött, ahol Julie és Daniele egy párt alkottak. Közösen álmodták meg a Cirque du Soleil 2016-as turnéját, a Luziat is, és már készültek a Compagnia Finzi Pasca legújabb előadása, a Per te novemberi bemutatójára, amikor májusban, egy évvel azután, hogy szívproblémát diagnosztizáltak nála, Julie elhunyt.

A Per te nemcsak az utolsó produkció, ami magán viseli Julie kézjegyét, de egyfajta tisztelgés is több mint 20 éves munkássága előtt, amellyel örökké az újcirkusz világának részesévé vált.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek