Csillámporos pesti Broadway

2019. május 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Folies Caprice, Miss Arizon, Moulin Rouge, Párizsi Kalitka – mondanak ezek neked valamit? Ha igen, akkor érdemes csatlakozni a BUPAP sétájához, amely ezeket a helyeket járja körbe. Szó szerint.

Csillámporos pesti Broadway

Háromórás könnyű sétát tehetsz a pesti színházak és mulatók között.

A XIX. század végére Pesten is kialakult az intézményesült szórakoztatóipar, sőt, a XX. század első felében már statisztikusokat próbára tevő mennyiségű lokál, mulató, varieté, és műsoros szórakozóhely működött. A séta során felkeresik az 1945 előtti Pest szimplakertjeit, melyek tömegével vonzották ide a prominens külföldi turistákat, illetve mulattatták a főváros közönségét. A hajdani Folies Caprice-tól a Nagymező utcán végighaladva kiderülnek Miss Arizona és a Moulin Rouge görljeinek titkai, hol volt, és miről volt hírhedt a Párizsi Kalitka, majd a sétát a főváros legnagyobb hajdani revüszínházának hűlt helyén fejeződik be.

 

A program szerzője és házigazdája: Molnár Dani színháztörténész és komikus, aki ezt írja magáról:

"Artistaképzőt végeztem bohóc szakon, majd történettudományi doktori disszertációmat a pesti és az európai revü- és varietészféra '45 utáni átalakításáról írtam. A 60-70-80 évvel ezelőtti szórakoztatóiparról, partikultúráról, és annak örökségéről elég mély szakismerettel, kismillió dokumentummal, és egy szekérderék szaftos pletykával rendelkezem, A szórakoztató színházi műfajokat Pesten is hagyományosan szokás – ne cizelláljuk – lesz*rni annak ellenére, hogy tömegeket érdekel és befolyásol. Amikor épp nem én is másokat befolyásolok általuk, főleg ezek értelmezésével foglalkozom. Azért érdekel különösen Budapest, mert a régióban az egyetlen, 30-40 évente divatbajövő nemzetközi buli- és mulatófőváros. Terézvárosban és Erzsébetvárosban pedig az elmúlt 140 év lebujai, lokáljai, színházai, és azok sztorijai hevernek rétegezve egymáson."


 

 

Szólj hozzá!


Új albummal (fel)támad a NEO!

Új albummal (fel)támad a NEO!

Idén ősszel új anyaggal jelentkezik a NEO, az elektropop hazai meghatározó zenekara.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Cickányok, irány az ingyenes RoCkány Feszt!

Június utolsó szombatján egy kis Békés megyei település, Okány szolgál egy teljesen új, viszont többeknek mégis nosztalgiával is bíró esemény helyszínéül, mely némi (még megbocsájtható) szójáték eredményeként a RocKány Feszt nevet kapta.

Új videoklippel jelentkezett a maszkos Tha Shudras

A maszkos előadásmódjáról közismert Tha Shudras zenekar új videoklippel rukkolt elő.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek