Csillámporos pesti Broadway

2019. május 20.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Folies Caprice, Miss Arizon, Moulin Rouge, Párizsi Kalitka – mondanak ezek neked valamit? Ha igen, akkor érdemes csatlakozni a BUPAP sétájához, amely ezeket a helyeket járja körbe. Szó szerint.

Csillámporos pesti Broadway

Háromórás könnyű sétát tehetsz a pesti színházak és mulatók között.

A XIX. század végére Pesten is kialakult az intézményesült szórakoztatóipar, sőt, a XX. század első felében már statisztikusokat próbára tevő mennyiségű lokál, mulató, varieté, és műsoros szórakozóhely működött. A séta során felkeresik az 1945 előtti Pest szimplakertjeit, melyek tömegével vonzották ide a prominens külföldi turistákat, illetve mulattatták a főváros közönségét. A hajdani Folies Caprice-tól a Nagymező utcán végighaladva kiderülnek Miss Arizona és a Moulin Rouge görljeinek titkai, hol volt, és miről volt hírhedt a Párizsi Kalitka, majd a sétát a főváros legnagyobb hajdani revüszínházának hűlt helyén fejeződik be.

 

A program szerzője és házigazdája: Molnár Dani színháztörténész és komikus, aki ezt írja magáról:

"Artistaképzőt végeztem bohóc szakon, majd történettudományi doktori disszertációmat a pesti és az európai revü- és varietészféra '45 utáni átalakításáról írtam. A 60-70-80 évvel ezelőtti szórakoztatóiparról, partikultúráról, és annak örökségéről elég mély szakismerettel, kismillió dokumentummal, és egy szekérderék szaftos pletykával rendelkezem, A szórakoztató színházi műfajokat Pesten is hagyományosan szokás – ne cizelláljuk – lesz*rni annak ellenére, hogy tömegeket érdekel és befolyásol. Amikor épp nem én is másokat befolyásolok általuk, főleg ezek értelmezésével foglalkozom. Azért érdekel különösen Budapest, mert a régióban az egyetlen, 30-40 évente divatbajövő nemzetközi buli- és mulatófőváros. Terézvárosban és Erzsébetvárosban pedig az elmúlt 140 év lebujai, lokáljai, színházai, és azok sztorijai hevernek rétegezve egymáson."


 

 

Szólj hozzá!


Kürtőskalács Fesztivál a Városligetben

Kürtőskalács Fesztivál a Városligetben

Újra a Városliget ad otthont a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak október 11. és 13. között, a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az ezer személyiségű Adam Naas októberben érkezik az Akváriumba

Október 21-én Budapesten ad koncertet a francia könnyűzene legújabb szenzációja, a pofátlanul fiatal, mégis érett férfiak zenei bölcsességével bíró Adam Naas. Ideje megismerkedni az ősszel az Akváriumba érkező sztárral.

Keltető rovatunkban ezúttal a Stetl zenekarral ismerkedhettek meg

A STETL (a jiddis szó jelentése: város) zenekar 5 éve alakult, Kovács Gergő Mózes vezetésével, aki a frontember (énekes, dalszerző, menedzser), és "mellesleg" történelmet tanít a Maimonidész zsidó gimnáziumban.

Rácz Gergő Tomy Montanával együttműködve magánéletéről énekel

Simplex & Tomy Montana szerzeményét Magyarország egyik legszexibb hangú énekesével, Rácz Gergővel vették fel. A Csendes vihar jól illeszkedik Gergő utóbbi években kiadott slágereinek sorába, hiszen ismét a szerelem kiszámíthatatlanságáról dalol, ami őt sem kerülte el…
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek