Egy igazán stílusos születésnap: Lujó 55

2018/09/05  ·   Ajánló   ·  mmi

Követ dobsz, életmű koncertet/turnét találsz: manapság ezek mennek. De olyan jubileumi bulit nagyítóval kell keresni, amely nem az ünnepelt méltatását szolgálja, hanem kihasít egy szeletet a magyar underground történetéből, bevonva ezzel a nem is akármilyen pályatársakat – és a közönséget is.

Egy igazán stílusos születésnap: Lujó 55

Molnár Lujó életmű koncertje – ha lehet erről beszélni egy 55 éves fiatalember esetében, aki előtt még számos remek, zenéléssel töltött év áll, pontosan ilyen lesz szombaton az óbudai Kék Lyukban (egészen pontosan: Blue Hell & KVLT).

"Kedveseim, Barátaim! :) Ez az este, természetesen nem csak az én életmű koncertem lesz, hanem a zenésztársaimé is, hiszen az itt elhangzó dalokat együtt írtuk még a múlt században, a '80-as években. Tehát olyan dalokat is hallhattok majd, amik több évtizede nem kerültek bemutatásra, ezért mi is nagyon izgulunk, hogy most sikerül-e visszaadnunk a régi szép idők szenvedélyes hangulatát, mert hogy elsősorban ez lenne a célunk! :)" – szól az ünnepelt invitálása az esemény oldalán.

A megszólítás nem cukiskodás: aki Lujót ismeri – akár a nyolcvanas évek óta, akár rövidebb ideje –, az tudja, hogy egy rendkívül kedves, közvetlen és egészséges szarkazmussal megáldott emberről van szó. Abban a környezetben, ahol nem csak Magyarországon, de akár a világot tekintve is egyes zenésztársak, ezen belül komoly harcostársak, de még testvérek is átmennek az utca másik oldalára, ha összefutnak, külön öröm, hogy egyetlen hívásra igent mondanak az egykori zenekarok, zenészek, hogy együtt ünnepeljenek egy korszakot a gitárossal.

Rajtuk kívül – róluk mindjárt részletesen is – Lujó játszott blues rockot az Erogen együttessel, punkot a Hangulat nevű zenekarral, újhullámot a Satöbbivel – a kilencvenes években pedig jött az Andalúziai Kutyák, a Vágtázó Halottkémek és Világfa, mint világzenei társulat. 2004-ben alapította a Cantara zenekart, akikkel azóta is gótikus világzenét, klasszikus gothic muzsikát és goth-rock zenét adnak elő.

A szombat esti fellépők között olyanokat találunk, mint a BTK New Wave Band (1983-1984) , a The Love (1989) és a Kretens, ez utóbbi még ma is aktívan koncertezik.

BTK - NEW WAVE BAND

A zenekar felállása:
Tamási Antal, Tufi: ének, Ruzicska Zoltán, Ruzi: Casio VL1, Midi, Vörös Zoli: Casio VL1, Midi és Elektronika, Molnár Lujó: szólógitár, vokál.

Hamisítatlan new wave banda voltunk... ám azóta, hogy feloszlott nem léptünk fel sehol. :(
A BTK különlegessége Vörös Zoli Casio játéka, ill. az erre épülő, punk és nyugat-német újhullámos (Neue deutsche welle) hatásokat is felvonultató dalok, Tamási Antal, azaz Tufi, az énekesünk nagyszerűen eltalált, politikával és igen kemény társadalomkritikával megírt dalszövegeivel fűszerezve, amik abban az időben elég merésznek számítottak! :) Én magam is írtam jó néhány szöveget, különböző szociológiai problémákról és a szexről...  A lehető legjobb hangzás érdekében egy merész lépésre szántuk el magunkat, nah, majd ott meghalljátok! :) – írja Lujó.

KRETENS

A szombati felállás:
Tóth Miklós, Max: dob, vokál, Horváth Attila, Hemü: ének, László Viktor: basszusgitár, voká, Molnár Lujó: szólógitár, vokál.

Én ugyan csak "külsős" voltam itt, hol showman-ként, hol szóló- vagy basszusgitáron ugrottam be, ha kellett, viszont néhány meghatározó dalnak én is a szerzője lehettem, nos ezeket fogjuk előadni, ill. néhány belevaló Kretens slágert is vegyesen, de hogy pontosan mit, az legyen meglepi, készüljetek! – szól az inviálás.

"Erre a Kretens dalra állati büszke vagyok, mert annak idején egy angol punk srác – aki egy alkalommal Kilián Jancsiék vendége volt Óbudán – ezt hallva megjegyezte: Well, this is a real punk song!"

 

THE LOVE
A zenekar mostani felállása:

Molnár Laci: szólógitár, Libertényi Péter, Pierre: dob, vokál, Szendrey Szasza Zsolti -ének, László Viktor: basszusgitár, Molnár Lujó: szólógitár, vokál.

Dark-rock ez a javából, de lesz benne egy kis dirty-rock is, mert bizony, annak idején ebbe a stílusba is belekóstoltunk... Az énekes nem más mint Szendrey Szasza Zsolti, aki azóta má' igazi rocksztár lett, és nem is érdemtelenül, nagyszerű énekes és előadó lett belőle, ismeritek jól! De lesz egy másik sztárvendégünk is László Viktor (pl. Sexepil) személyében, és hát az ősrégi, kultikus dark szerzemények újbóli feltámasztása sem piskóta! :) Jaaaa, és ez az a banda, akinek az előzenekara a Pecsában nem más volt Gyerekek, mint a.... NIRVANA! :) :) :) Frankón! :)

Ami meg a kezdeteket illeti, a Koncert.hu kérdésére, hogy emlékszik-e arra, hogy mikor és hol állt először zenészként színpadra, Lujó ezt mesélte:

"Talán 1980-ban volt, Óbudán, a Váradi utcai Általános Iskola tornatermében sulinap volt, a Style-rock zenekarral bluest és rock and rollt játszottunk, a nyolcadikos kiscsajok pedig végigvisították az egészet!  A koncert után még órákig zsibongott és forgott velünk a világ! Vörös Gábor és Seres Peti volt még velem, de a dobosunkra már sajnos nem emlékszem..."

Azt nem ígérhetjük, hogy végig fogjuk visítani ezt a bulit – régen voltunk nyolcadikos kiscsajok :) –, de nagyon igyekszünk majd értékelni a szervezést és a munkát, amit Lujó és a zenészek belefektettek ebbe az estébe:

"A BTK - New Wave Band, a Kretens és a Love zenekar tagjaival nagyon nagy élmény volt újra találkozni és velük együtt próbálni! A legnagyobb örömöm ezzel kapcsolatban az, hogy az egykori zenész barátaim mostanra igazi férfivá és sokoldalú, nagyon ügyes emberekké váltak, mindannyian!" – a szokásos csupaszív Lujó-kommentár :)

Azt is elárulhatjuk, hogy a bandák előtt az ünnepelt egyedül is színpadra lép a ONE MAN SHOW-ban: a legjobb zenei ötleteiből fog elöadni gitáron egy csokrot.

És még egy titok: ez koncert most csak a nyolcvanas évekre tekint vissza. Ha ez jól sikerül, Lujó tervezi a folytatást is!

Szóval, gyertek, mert egyedülálló "nemszülinapi" buli lesz, ott lesz mindenki, aki él és mozog – hiszen punks are not dead! :)

Molnár Lujó, születésnap, Kék lyuk, BTK - NEW WAVE BAND, KRETENS, THE LOVE

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek