Neki öröm a zene: jó éve van Kölyöknek, a fingerstyle gitárosnak

2017/10/13  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Az Öröm a Zene díjkiosztóján az év felfedezettje díjat kapta Kölyök, azaz Nemes Gábor. A pécsi klasszikus fingerstyle gitárművész erős évet fut egyszemélyes zenekarával: idén eddig három elismerést kapott, számos nagy fesztiválon lépett fel, és most megjelent Aranykapu című kislemeze.

Fotó: Kalocsai Richárd

Nemes Gábor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanult és szerzett klasszikus gitárművész diplomát. Az elmúlt években rengeteg zenésszel muzsikált különböző formációkban illetve zenei stílusban, legyen az világzene, jazz, folk vagy klasszikus. Zenélt Bodor Tibor Teskó hárfaművésszel, Baksa Péter nagybőgőssel, de Muriel, Vodku, Innergarden és Mörk tagokkal is. Aztán úgy döntött, hogy megalapítja egyszemélyes zenekarát, aminek – lévén, hogy zenész körökben ez a becenév terjedt el róla - a Kölyök nevet adja. Loopok segítségével zenekari hangzást szólaltat meg a színpadon, és amellett, hogy gitározik és énekel, kiválóan beatboxol és didgeridoo-zik.

"A loop-olás világában ez az akusztikus ethno stílus nem igazán megszokott, inkább a hip-hop, pop, elektronikus hangulat, meg ilyesmik mennek. Én igyekszem a repetitív jelleget lehetőleg minimalizálni, ezért sokszor teljesen máshogy építem fel a nótákat, mint azt a loop-os zenészek általában szokták. Ez nagyon sok gyakorlást igényel, szimultán kell például beatboxolni és gitározni, vagy didgeridoozni és gitározni, miközben magában a gitározásban is sokszor többszólamú, fingerstyle-jellegű témák vannak" – mondta Gábor.

A YouTube-ra feltöltött ethno-pop-folk dalai hamar értő fülekre találtak, és 2017. Kölyök éve lett. Az Élő-Zene veszprémi tehetségkutató versenyen a legjobb zenésznek járó díjat kapta, a Fülesbagoly Tehetségkutatót 151 indulóból megnyerte, a hétvégén pedig Öröm a Zene Díjat kapott, mint az ország legtehetségesebb muzsikusa. Idén meghívták a linz-i utcaművész fesztiválra, itthon a Campus, az Ördögkatlan, a Sétatér és az Örökség Világzenei Fesztiválra is.

Kölyök nyáron stúdióba vonult, és rögzített 3 dalt a SuperSize Recording stúdióban. Az Ami jön, az lesz, az Aranykapu és a Bakfitty című számok EP formában, Aranykapu címmel meg is jelent az online zeneboltokban. Gábor legközelebb november 22-én az A38 Hajón zenél majd.

 

 

Öröm a Zene, díjkiosztó, Nemes Gábor Kölyök, gitáros, fingerstyle, koncert, A38

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek