Nirvana-ünnep az A38-on

2018/12/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

25 évvel ezelőtt rögzítette legendás, MTV Unplugged in New York című albumát a Nirvana, melyről egy speciális koncerttel emlékeznek meg december 9-én a budapesti A38 Hajón. T

Nirvana-ünnep az A38-on

Takács Vilkó és Lugosi Dani olyasmire készül, amire Magyarországon még nem nagyon volt példa: színpadra viszik a kultikus banda teljes akusztikus műsorát, Kocsis Máté, Prepelicza Zoltán, Maszkura, Ölveti Mátyás, Apey és Lee Oliver  és mások közreműködésével.

1989-ben indította az MTV a mai napig nagy népszerűségnek örvendő Unplugged sorozatát, melynek keretében világsztárokat kértek fel, hogy adják elő saját dalaikat akusztikus hangszerelésben. A műsorban olyan nagyágyúk szerepeltek, mint Lenny Kravitz, Bon Jovi, a Pearl Jam vagy az Aerosmith, 60 perces koncertekkel szórakoztatva a közönséget. 1993 novemberében Kurt Cobain zenekarára is sor került – a grunge műfaj zászlóvivőjének New Yorkban rögzített produkciója, mely később lemezen is megjelent, máig az egyik legismertebb az akusztikus előadások közül. 

„Mikor a 90-es évek elején az MTV berobbant Magyarországra, a Nirvana ’Smells Like Teen Spirit’ című száma volt az első, ami az arcomba vágott. Legalább ötször leadták naponta, így ha akartam volna, se tudtam volna megkerülni. Az a dal olyan elementáris erővel bír, hogy engem is azonnal elragadott a hév, de igazi Nirvana-rajongóvá valójában a zenekar Unplugged lemeze tett" – mondja Takács Vilkó, aki az album megjelenése után annak gitáros tabulatúráját is azonnal beszerezte, hogy bemagolhassa róla az összes szerzeményt.

Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint korábban a Hollywood Rose együttes gitárosaként is ismert zenész három évvel ezelőtt indította el a Nirvana Acoustic duót a Wellhello egykori hangmérnöke, illetve a Polytrip zenekar énekese, Lugosi Dani társaságában. Közös projektjükkel azóta számtalanszor felléptek a fővárosban kisebb-nagyobb színpadokon, a telt házas estek pedig mind azt igazolják, hogy a Nirvanának a mai napig olyan kultusza van, amely minden generációt képes megérinteni.

„Eleinte ódzkodtam ettől az egésztől, mert a Nirvana nem csak nekem, hanem sok más ember számára is nagyon sokat jelent, épp ezért borzasztó fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat” – magyarázza Lugosi. „De mivel mindketten ugyanúgy viszonyulunk a zenekarhoz, tökéletes az összhang közöttünk. Ritka pláne, hogy két ember így találkozik.”

A december 9-ei koncert egészen más lesz, mint amit a közönség eddig megszokhatott a duótól. Vilkó és Lugosi ugyanis aznap este zenekari kísérettel áll színpadra, hogy eredeti hangszerelésben – dobbal, basszusgitárral, csellóval és tangóharmonikával kiegészülve – adják elő a Nirvana Unplugged dalait. 

A negyedszázados évforduló alkalmából szervezett eseményen a legendás album teljes egészében elhangzik majd, de természetesen lesznek olyan nóták is, amelyeket a Nirvana Acoustic fellépésein egyedi megszólalásban korábban már játszottak a zenészek. Az est folyamán közreműködő zenekar tagjait olyan ismert előadók alkotják, akik szintén elkötelezett hívei a grunge műfajnak. Dobokon Kocsis Máté (ex-Wellhello, Ghostchant), basszusgitáron Prepelicza Zoltán (Apey and the Pea) játszik, vendégként pedig Maszkura (Maszkura és a Tücsökraj), Ölveti Matyás (Szabó Balázs bandája), Apey (Apey and the Pea, Trillion) és Lee Oliver (Trillion, éK) lép fel.

Nirvana unplugged, MTV, A38, Takács Vilkó, Lugosi Dani

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek