Véghajrá a Kobuci kertben – Magyar Dal Napjával

2015/09/04  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Az idei szabadtéri szezon utolsó hónapját tapossa az árnyas fák sűrűjében leledző szórakozóhely. A téli álom előtt viszont még rengeteg programmal kedveskednek az arra járó vendégeknek.

Véghajrá a Kobuci kertben – Magyar Dal Napjával

Szeptember 8.                      
Euro-African Playground    

Juhász Márton dobos 2011-ben azzal a céllal hozta létre a  „Játszóteret”, hogy egy barátságos helyet teremtsen, ahol zenészek és hallgatók közösen fedezhetik fel a világ talán leglüktetõbb zenéit.  A közönséget dús hangzású, ritmikus számok várják, melyek bármilyen koncertteremben képesek megteremteni egy lagos-i forgalmi dugó vagy kinshasai piac hangulatát. A dalok erõs lüktetésüknek köszönhetõen tökéletes alapot szolgáltathatnak akár a tánchoz is.

Ibrahima Cheikh Fall (Ibro) - djembe, balafon, ének;  Ávéd János - szaxofon; ifj. Tóth István - gitár;  Fenyvesi Márton - gitár;  Gotthárd Mihály - gitár; Tálas Áron - billentyûk; Mogyoró Kornél - ütõhangszerek;Kiss Benedek - basszusgitár; Juhász Márton - dob         

                              

Szeptember 9.                      
Sena

Sena Dagadut mindenki ismeri, aki egyszer is kitette a lábát a budapesti éjszakába, vagy járt valamelyik fesztiválon az elmúlt tíz évben. First One című debütáló lemeze a magyar hiphop egyik mérföldköve lett, a tíz évvel később megjelent Lots of Trees pedig az év egyik legsokoldalúbb, változatos és izgalmas albuma, amit Sena varázslatos egyénisége fog össze.

A ghánai Accrában született énekesnő 2001-ben kóstolt bele a budapesti zenei életbe, és hamarosan az underground hiphop/dancehall vezető csapata, a Gimmeshot Crew tagja lett, de emellett a rá jellemző lendülettel szinte mindenbe belevetette magát a funkjazztől (Kamu) a Shakespeare-szonettekig. Valósággal elvarázsolta a zenészeket azzal a képességével, hogy bele tud olvadni bármi nemű és stílusú zenébe. Gyakran lép fel meghívott vendégként különböző DJ- és zenekari produkciókban, akár előre begyakorolt műsor formájában, akár freestyle rögtönzéssel saját szövegeket, verseket és dalokat használva. Bár sose kapott iskolai szintű zenei képzést, különösen érzékeny hallása által egészen kivételes módon tud reagálni és ráhangolódni arra, amit hall. Sena hangját eredeti, autodidakta stílusa teszi igazán egyedivé.

Sena második lemezének munkálatai már 2008-ban megkezdődtek Sabák Péter és Élő Márton segítségével, majd 2011-ben egy francia produceri csapat is meglátta benne a fantáziát, így 2013 márciusában megjelent az anyag. Igazi, világszínvonalú, jó értelemben vett popzene, amiben megtalálhatók Sena hiphopos gyökerei, de de kiderül belőle, hogy r'n'b énekesnőnek éppoly jó, mint elektro-dívának.

Senát ezen az estén az Irie Maffia zenészei kísérik, de a tőlük megszokott kőkemény táncoltatás helyett ezúttal Sena világába kalauzolnak, ahol inkább füstös, soulos, bluesos a hangulat.

A zenekar tagjai:

Sena Dagadu: ének

Élő Márton: harsona

Meggyes Ádám: trombita

Horváth Gáspár: billentyűsök

Havas Miklós: basszusgitár

Szekér Ádám: gitár

Dési Tamás: dob

           

Szeptember 10.        
19:30 River of Lust / 20:30 Antonia Vai Band

Antonia Vai, a gyakran „bohém souldívának” nevezett fiatal svéd énekesnő újító és egyedi, aki tudja hogy csábítsa el közönségét, szinte felrobbantva az érzelmeket. Akusztikus soul zenéje nagy mértékben merít folk, pop, jazz elemekből megszínesítve szenvedéllyel teli vokális stílusával. Koncertjei izgalmas zenei utazást ígérnek, javarészt angol nyelvű dalaival saját világot teremtve, egy-egy állomást szimbolizálva. Antonia 2013-ban költözött Budapestre, visszatérve magyar gyökereihez. Igen rövid időn belül üstökös-szerű szárnyalásába kezdett a magyar underground szcénában - sikereit legutóbb egy, a MÜPA-ban adott különleges koncert koronázta meg. „Visszataps az előzenekarnak”…amikor Antonia Vai játszik a Quimby koncertje előtt.

Antonia Vai band

Antonia Vai | ének Gilinger Ádám | ütőhangszerek Koltay Kurszán | zongora Kurgyis Attila | akusztikus gitár / vokál Muhari Krisztián | trombita Zdosek Ádám | basszusgitár

 

Szeptember 11.           Supernem

„Lányok csináljatok nekünk pont ilyen napot!"

 

Szeptember 12.         Péterfy Bori & Love Band

Péterfy Bori színésznő és énekesnő.

Korábban az Amorf Ördögök énekesnője, 2000-től a társulat megszűnéséig a Krétakör színház-, 2008 ősze óta a Nemzeti Színház tagja. 2007-ben kezdett szólókarrierbe, májusban alakult meg új zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból (Tövisházi Ambrus, Mészáros Ádám, Drapos Gergely, Laskai Viktor, Pápai István) verbuvált Péterfy Bori & Love Band. A zenekar első, cím nélkül albumát még ugyanabban az évben, 2007 októberében adta ki a Lovasi András jegyezte Megadó Kiadó. A debütálás szerénység nélkül sikeresnek mondható, a bemutatkozó anyag ugyanis egy éven belül aranylemez lett. A sanzon-punk-rock formáció egyszerűen csak 2 címre keresztelt második anyaga 2009 novemberében jelent meg szintén a Megadó Kiadó gondozásában. A Péterfy Bori & Love Band zeneszerzője az Erik Sumo Band-ből is ismert Tövisházi Ambrus, de a második albumnál – ami rapszodikusabb és szenvedélyesebb anyag elődjénél - a dalszerzésben az eddigi társakhoz (Lovasi András, Tariska Szabolcs) új szereplők csatlakoztak: Vinnai András író mellett a zenekar blogján meghirdetett verseny győztese, Hujber Szabolcs is beszállt szövegíróként.  A legfontosabb változás viszont az, hogy a 2 című lemezen maga Bori is írt dalszövegeket. Az alkotók a lemez megjelenése után sem pihentek: február végén megjelent a 2 című lemez “B” verziója, amely az album számainak és a lemaradt daloknak finomabb és csendesebb változatait tartalmazza. 2010 végén a zenekar első, cím nélküli albuma platinalemez, a 2-es számmal ellátott második album pedig aranylemez lett! 2011 nyarán Bori anyai örömök elé nézett, így a zenekar pihenőre vonult, de 2012. tavaszán visszatért és elkezdett dolgozni harmadik nagylemezén, ami 2012. november végén jelent meg Fehér éjszakák címmel.                 

                              

Szeptember 13.        
Magyar Dal Napja   

Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a MAGYAR DAL NAPJA: egyetlen színpadon, 12 órán át a népzenei és világzenei muzsikustársadalom legfontosabb képviselői váltják egymást. A névsor magáért beszél!

Az ő nevükben is, töretlen lelkesedéssel invitáljuk a kedves közönséget, kicsiket és nagyokat, hogy vegyenek részt az ünneplésben! Íme a részletes program:

10:30 Kolompos Együttes

12:00 Ágoston Béla és a Gauditórium

13:30 Tárkány Művek

15:00 Dresch Quartet

16:30 Ferenczi György és a Rackajam

18:00 Besh O Drom

19:40 Kerekes Band

21:20 Parno Graszt

 

Szeptember 14.        
Eugenia / Argo ft. Kiss Krisztián    

Eugenia formáció

A zenekar 2008 nyarán Miklusicsák Aliz kezdeményezéséből született, miszerint az otthonukat elhagyó erdélyi színészek zenében elevenítsék fel gyermekkoruk pocsék ízű Eugenia (ejts: Eudzsénia) keksz zamatát. A dauerszer ízű, rózsaszín töltelékkel kent avas porlóst a rég elfeledett, anno "cikinek" tartott dallamokkal írja körbe a formáció: manele-sanzon-punk-latinsíratós etűdök hangulatával.

A két énekesnő Fazakas Júlia és Miklusicsák Aliz színészjányok előadásmódjukkal biztosítják a dallamok antidramatikusságát és a népdalok síratóspunkosítását, amivel rá- rácsúsznak Salamon Soma harmónikaszolóira.

Rontó Lili tehetséges fiatal képzőművész és remek muzsikus is - szaxofonon játszik még az Akt, Negyvenkettő, Csajka és saját zenekarában a Kvarkban.

Ugyancsak bevándorló és nem csak a hangulaton de a látványon is sokat dob Katona László, aki a Krétakör Színésztánczenekarban is basszusgitározik, valamint több színházi produkcióban, mint színész játszik. Az ugyancsak betelepült státuszban lévő amerikai születésű Varga Péter mandolinon játszik, aki eddig Bostonban zenélt. Az együttes dobosa Beöthy Árpád, aki a Plutó zenekarban is játszott és jelenleg is több zenekarban ütős. Az Eugenia zenéje az alkotók kulturális, nyelvi, vallási sokszínűségéből táplálkozik sok vidámsággal fűszerezve. A zenekar 2009-ben FRINGE díjat nyert.

 Argo ft. Kiss Krisztián

Az ARGO a rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Egy csipetnyi punk, rebellis szellem, a freejazz ereje, a transz sodrása, a rock drámája, improvizáció és némi urbánus folk. Huszadikszázad-eleji kisázsiai és rebetiko-klasszikusok mellett néhány szerb, horvát és bosnyák tradicionálist is játszanak, amelyek illeszkednek az együttes stílusához. Sajátos kifejezésmódjára leltek az egymást kiegészítő rebetikónak és improvizatív zenének amelyeket mintha csak egymásnak teremtettek volna.

Tijana Stanković - ének, hegedű,

Márkos Albert - cselló,

Kiss Krisztián- koboz, furulyák

 

Szeptember 15.        
Ska-reggae- rocksteady fesztivál a Kobuciban – Egész este Jamaica!

19:00   The Tree Teadies    

20:00    Lions of Suburbia

21:00    Super Starsky

Itt lesz a Reggae Contest 2010 2. helyezettje, az early reggae és rocksteady stílust képviselő The Three Teadies; a ska, swing, reggae, egy kis jazz és rhythm and blues műfajokból merítő Lions of Suburbia, és a legkülönbözőbb magyar ska/reggaezenekar tagjaiból alakult, világslágereket ska stílusban játszó Super Starsky is.

A Lions of Suburbia zenekar a magyar ska élet üde színfoltja. Hangzásviláguk egyediségének és változatosságának hátterében a különböző műfajokból merített ihletek állnak. Ez a különleges elegy, ami ska, swing, reggae, egy kis jazz és rythm and blues összehozva egy remek pop hangzással, mindig meghozza a felhőtlen jó hangulatot a koncerteken. Egy valamit biztosan leszögezhetünk nehéz lesz nyugton maradni, amíg az oroszlánok zenélnek.

A Super Starsky neves magyar ska, reggae zenekarok tagjaiból állt össze, továbbá olyan együttesekből, amelyeknek a világon semmi köze nincs az említett műfajokhoz. A jamaikai és csehszlovák életérzést tolmácsoló csapat világslágereket játszik, természetesen ska stílusban. És persze az eredeti dalok funky, disco, beat világa, a táncdalénekesek bája és az esztrádműsorok csillogása is megjelenik a dalokban.

Szeptember 16.        
Záró Táncház (moldvai- és vonós táncok) 

Szezonzáró táncházunkat rendhagyó időpontban, szeptember 16-án, szerdán tartjuk. Az est hét órakor kezdődik a Csürrentő Együttes moldvai blokkjával. Utánuk a várva-várt, de júliusban sajnos elmaradt Tükrös Zenekar koncertet pótoljuk! Ezek után felváltva muszikál a két banda kifulladásig...

'A Tükrös Zenekar azon kevesek közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy a legjobb falusi bandák összeszokott "kamara muzsikálása" magában hordozza azt a fajta erőt és dinamizmust, amely minden korban megállja a helyét, és a feldolgozás szándéka és a műfaji keverés nélkül is képes nem mindennapi élményt nyújtani a hallgatóságnak.'

 Az együttes tagjai:

Halmos Attila - hegedű

Koncz Gergely - hegedű

Árendás Péter - brácsák

Liber Endre - cimbalom, brácsa

Lelkes András - nagybőgő    

           

Szeptember 17.        
19:15 minimyst / 20:30 Colorstar   

Robbanó televíziók, elektronikus tánczene, pszichedelikus utazás, új dimenziók, party, világzene, belső filmek, lüktető ritmusok, gitáralapú elecktrock.

           

Szeptember 18.        
19:00 Soul Surge / 20:00 Paso

Az idén 12 éves Pannonia Allstars Ska Orchestra egész nyáron Európa-szerte turnéztatja Best of bakelit lemezét. Csehország, Németország, Szlovénia, Szerbia, Románia és Svájc mellett természetesen Magyarország sem marad ki a sorból, ráadásul idehaza már a hamarosan megjelenő ötödik PASO nagylemez dalaiból is ízelítőt kap a fesztiválok közönsége. Karib hangulat, lüktető ska, füstös reggae, hazai népi ízek, sodró balkán témák: ez a bombabiztos elegy minden körülmények között működik, nyáron, vízparton, egy hideg itallal pedig biztosan borítékolható az extázis. Igazi fesztiválkedvencek, kamasz korukban is csúcsformában! 

                                                          

Szeptember 19.        
Ripoff Raskolnikov  

Ripoff Raskolnikov minden bizonnyal azon kortárs alkotók egyike, akik miatt a kelet-európai blues nemcsak egy hagyományos zenei műfaj, hanem a művészi önkifejezés mindannyiunkat megsebezni vagy éppen felemelni képes, eleven formája is. Ripoff dalszövegei sokszor a költészet közeléből szólalnak meg, muzsikája a nagy példaképek, John Lee Hooker, Tom Waits vagy Blind Willie McTell spirituális erejéből táplálkozik. Sokunk számára felejthetetlen, ahogy megtört magyarsággal (a Muzsikásnak is tisztelegve) az Azt gondoltam, eső esik, pedig a szemem könnyezik című nótát elénekli.A tiszteletbeli magyar bluesman ismételhetetlen művészetét és jelenlétét azonban kommentálni nem, csak megélni érdemes.    

                                                             

Szeptember 22.        
Zuboly

A Zuboly nevű etnohiphop-formációt a zenei zseni és kifogyhatatlan ötletember, Ágoston Béla (Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, Agostones) alapította. Broken etno - a Zuboly így határozza meg saját zenéjét, de nevezhetnénk sufnifolknak vagy nép bootlegnek is. MC Busa hiphop-beatboxára páratlan humorral és ötletességgel illesztenek népzenei töredékeket és a popszemétdomb roncsait. Így fordulhat elő, hogy egy számon belül találkozik a Muzsikás és Chis Isaac, csujogató és Michael Jackson, Mozart és a raggamuffin. Mindehhez fűszálfújás, bőgő, duda, szaxofon, doromb, harmonika biztosítja a garantáltan szórakoztató hangszerelést. A kortárs folk-jazz-hiphop-underground kétségkívül legeredetibb zenekarának első lemeze pár hónapja jelent meg, Értem a kujonságot címmel.

 

Szeptember 23.         
Ocho Macho  

Jó nekem, El Mundo Fantastico, Pancho, Képzeld el Másképp, Maskaray – ismerős dalcímek, amelyek egy Kőszeg-Szombathely vonalon érlelődött garázszenekartól indultak és már bejárták országunk minden részét.

Az Ocho Macho 2003-ban alakult, zenei stílusában a reggae, a ska, a punk és a latin találkozik – ez az általuk „hupogásnak” nevezett muzsika – neve pedig spanyolul annyit tesz, „nyolc hím” (a fordítás egyébként bájosan és szándékosan helytelen, a pontos változat Ocho Machos lenne).

A több mint 10 éves, kétszeresen platinalemezes banda minden jelentős hazai fesztivál állandó szereplője, de nem csak azoké – Falunap? Lecsófesztivál? Pálinkaünnep? Bornapok? – ha jó bulinak ígérkezik, akkor ők a hangulatfelelősök! Hitvallásuk: Élő zenét és koncerteket mindenkinek!  - ez az, amiért a srácok hangszert ragadtak.

 “Nekünk az okoz örömet, ha a koncertjeink alatt, vagy zenénket hallgatva ki tudnak kapcsolódni az emberek és önfeledten szórakozhatunk együtt. Éppen ezért egyszerűbben úgy mondanám, antidepresszáns koncerteket és szeretetet adunk és ezért cserébe szeretetet kapunk, ez egy win-win szitu!”        

                                                                        

Szeptember 24.        
Kaukázus      

"Öt év kihagyás után visszatértünk a próbaterembe és egész jó munkát végeztünk. 18-20 dalt, illetve mutációt-verziót készítettünk el mostanáig. A lemez dalait két körben nyújtjuk át nektek: K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi) című anyagunkon tíz szám látott immáron napvilágot elektronikusan elérhető formában. A teljes anyagot pedig egy következő lépésben adjuk ki, a régi dalokból összeállított "Best Of" DVD-vel kiegészítve."

                                                                                   

Szeptember 25.         
Csík Zenekar           

“Negyed évszázada, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar.

Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még mosolygó szemű, boldog, meghatott arcokat látva játszani, tudva, hogy van kinek muzsikáljunk.”

                                                                                    

Szeptember 26.        
Magashegyi Underground                                                              

...kezdetben volt a nyáj és volt a hegy, volt egy kapaszkodó és volt még egy pásztor a kutyájával a tóparti házban, egy lány akinek énekelt éjjel az ablakában. Egy másik, aki a vizet hordta fel a magashegyre a facsemetéknek minden reggel ment a tavaszlesre és alá és fölé ha emelkedett a nap, a hegy mindig érintetlen és természetes maradt. És városba mentek a vágyakkal simán, titokban tartják hogy a hegyük nincs Budán, se Mecsek se Csergő se Zemplén se Bakony, ott van a dalokban bennük van hallom, és látom a szelet is pajkosan nevet ha nincs dolga a szoknyáknál felkap egy követ és csiszolja, zsebébe dugja és rendre hajnalba fellopja őt Magashegyre....


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek