Queen in 3D

2017/10/31  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Még azokat is nosztalgikus hangulat fogja majd el, akik még meg sem születtek a legendás Queen zenekar hatodik stúdióalbumának megjelenésekor, amint meglátják az aranyfényben áztatott Freddie Mercury képeket, vagy Brian Mayt aki épp belekarol a cseppet sem szimpatikus óriás robotba.

Queen in 3D

1977. október 28-án jelent meg a csapat News of the World című lemeze, amely több mint 6 millió példányban kelt el, és négyszeres platina lett az Egyesült Államokban. A két leghíresebb dal, a We Are the Champions és a We Will Rock You továbbra is legyőzhetetlen a sportversenyeken, esküvőkön, házibulikon, de akár a fesztiválokon is sűrűn találkozhatunk velük.

Brian May a máig zseniális album létrehozását és az utána következő koncertturné minden aspektusát rögzítette a sztereoszkópikus kamerákon készített 3D-s fényképeken. Az ilyen típusú fotózás megszállottságot követel, May rengeteget kutakodott bolhapiacokon és fotós szaküzletekben, miközben más rocksztárok szabadidejükben darabokra törték a szállodai berendezéseket. Ezzel viszont a 19. századba nyúló képi világ egyik legnagyobb Queen gyűjteményét sikerült megalkotnia.

A gitáros három felvételt is közzé tett a sztereó változatokból, ahol a legutolsó egyben a legszemélyesebb is: a rózsákkal körülvett vidéki házak helyett izzadt rocksztárok munkálkodnak szivárványos jelmezekben, vagy cigarettát pöfékelnek a backstage-ben, vagy épp a stúdióban vannak.

A Queen in 3D May szerint az egyetlen olyan könyv a zenekarról, ami önéletrajzi ihletésű, és nem tervez további változatot. "A 3D-s képek rendkívül emlékezetesek számomra. A News of the World darabok különösen fontosak voltak abban az időben, amikor a könyvön dolgoztam, és az album 40. évfordulója felé tartottunk."

Sok színpadi képen a zenekar tagjai szinte feloldódnak a vakító fényben. A szemmel is jól látható verejték viszont valóságos: felidézi azokat a gigantikus világítótesteket, amelyeket a LED-ek előtti időkben használtak a színpadon, és szinte elviselhetetlen forróságot okoztak a zenészeknek.

A World of the News című albumon szereplő robot nemcsak hogy túlélte a nyugdíjazását, de újra hódít a zenekar aktuális turnéján.

"A barátságos robotunk felújítása (Frank, Kelly Freas, alkotója után Frank-nak hívtuk) arra ösztönzött, hogy elhívjuk jelenlegi turnénkra." - mondta May.

"Ő nyitja a műsort, és különböző pontokon újra megjelenik, beleértve egy részt, ahol óriási keze felemel a mennybe a gitárszólóra. Túl sok információt adnék? Nos, nem... Hiszen szinte az egész show megtalálható a neten. Néhány hónappal ezelőtt ezeket az ötleteket beépítettük az Egyesült Államok béli turnéinkba. Azonban tekintettel a közelgő európai dátumokra, kicsit megváltoztatjuk a dolgokat, szóval még mindig van pár meglepetés a kezünkben. "

A minden bizonnyal látványos show november 4-én érkezik a fővárosba, ahol a lassan már teljes tagként fellépő Adam Lambert helyettesíti a frontember rocklegendát.

Forrás: www.theguardian.com

BÓNUSZ

A Queen-koncertfilm is szerepel az első Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyet november 2. és 5. között tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin Moziban. Filmarchívum nemzetközi filmfesztiválján látható lesz Zsombolyai János Magyar rapszódia - A Queen Budapesten című filmje, amely azért is emlékezetes, mert a zenekar ekkor (1986) lépett fel először a vasfüggöny mögött. A felújított filmet tökéletes kép- és hangminőségben a Budapesti Klasszikus Film Maraton közönsége láthatja először nagyvásznon

 

Queen, Brian May

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek