Dalsztori: blink-182: Adam’s Song – a dal, amelyet tragédiák öveznek

2018/01/02  ·   Dalsztori   ·  Simonyi Éva

A blink-182 nem csak vicces, polgárpukkasztó, szórakoztató punkot játszik a 16 éves gördeszkás tinédzsereknek! Bár a műfajtól, ami már 20 éve is jól állt nekik, nem sokban tértek el azóta sem, maximum finomítottak rajta, és még mindig sokat bolondoznak a stúdióban, interjúkon és a koncerteken is, azért néha meg tudnak komolyodni ők is, ha kell, például az Adam’s Song című dallal kapcsolatban tudtad, hogy egy öngyilkos fiú ihlette?

Dalsztori: blink-182: Adam’s Song – a dal, amelyet tragédiák öveznek

A dal az Enema Of The State című albumról származik, 1999-ben jelent meg.

Mark Hoppus gitáros-énekes dalszerző így nyilatkozott: “a többieket mindig várta otthon a barátnőjük, mindig volt kihez hazatérniük. De nekem akkoriban nem volt, szóval én magányosan éreztem magam a turnékon. De aztán hazatértünk, és igazából nem számított, mert otthon sem volt senkim.”

A dalban van is egy rész erről az érzésről: “The tour was over, we'd survived, I couldn't wait till I got home to pass the time in my room alone” (=”vége a turnénak, túléltük, alig vártam, hogy hazamehessek, és elüssem az időt egyedül a szobámban”).

Állítólag ekkoriban olvasott Mark egy fiatal srác öngyilkosságáról, ami csak megerősítette benne a negatív érzéseket, és ekkor született meg a dal.

Az öngyilkos Adam búcsúlevele, ami a neten kering, csupán fikció, a dal megjelenése után évekkel írták. A szerzője, John Cosper írt egy színdarabot, az öngyilkos srác búcsúlevele ennek forgatókönyvében szerepel. Az együttesnek és a dalnak tehát konkrét búcsúlevélhez nincs köze.

A dalt valójában azért írták, hogy megerősítsék az emberekben: ha magányosak is, válasszák az életet, de szomorú dolog történt: ezt a dalt találták "repeat"  üzemmódban egy srácnál, Greg Barnes-nál, aki túlélte az 1999-es Columbine iskolai mészárlást (ez az USA történelmének egyik legvéresebb iskolai mészárlása, az elkövető diákok meggyilkoltak tizenkét diákot és egy tanárt, megsebesítettek 21 embert, majd öngyilkosok lettek), de 2000-ben öngyilkos lett – ezt a dalt hallgatva akasztotta fel magát.

Tom DeLonge erről így nyilatkozott:

“Nagyon nagy hatással volt ránk a dolog, hiszen ez a dal a remény dala. Amikor ezt írtuk, pontosan tudtuk, hogy nem akarjuk, hogy a fiatal srácok azt higgyék, hogy ez egy menő vagy jó dolog (öngyilkosnak lenni). Egyáltalán nem bátorítottunk erre senkit, semmilyen módon.

A dalszövegben több utalás is van egyéb mögöttes tartalmakra:

"I traced the cord back to the wall, no wonder it was never plugged in at all" (“visszakövettem a zsinórt/vezetéket a falig, nem csoda, sosem volt bedugva)- ezt Tom DeLonge gitáros ihlette, akit egyszer majdnem súlyos baleset ért, amikor a garázsukban zenélt, de egy pocsolyában állt Szerencsére semmilyen erősítő nem volt bedugva, így nem rázta meg az áram.

"I took my time, I hurried up, the choice was mine, I didn't think enough" ez az 1991-es Nirvana dalra utal ("Come As You Are"), amiben volt egy ilyen sor: "Take your time, hurry up, the choice is yours, don't be late", a blink erre “válaszolt”.

2012-ben Mark Hoppus egy Redditnek adott interjúban elismerte, hogy ezt a dalt a legnehezebb eljátszania a története és hatásai miatt, és hogy lehetséges, hogy örökre letörlik a koncerteken játszandó setlistek listájáról. (A nyilatkozata óta néhányszor már jásztották koncerten, de valóban nem jellemző, hogy elhangozzon.)

A cikk forrásai:
dalsztori, blink-182, Adam’s Song

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek