A régió egyetlen idei nagyfesztiválja: itt az EXIT programja

2020/06/16  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Bejelentették az augusztus közepére tolódott EXIT fesztivál első 30 fellépőjét, valamint a programhelyszíneket. Mint ismeretes, az újvidéki rendezvényt az eredeti júliusi dátum helyett nagyjából az idén elmaradó Sziget időpontjára, augusztus 13-16-ra halasztották, és ezért a szerb miniszterelnök személyesen is lobbizott.

A régió egyetlen idei nagyfesztiválja: itt az EXIT programja

Az EXIT szervezői továbbra is szorosan együttműködnek az egészségügyi szervekkel, és maradéktalanul betartják azok ajánlásait. Amennyiben bármely európai országban ismét felütné a fejét a koronavírus járvány augusztusig, a szervezők az onnan érkező látogatókat gyors és megfizethető árú (vagy akár ingyenes) PCR tesztekkel szűrik majd meg.

A fesztivál főleg Európára és az elektronikus színtérre fókuszál majd: Amelie Lens (B), Black Coffee (ZA), Nina Kraviz (RUS), Paul Kalkbrenner (D), Boris Brejcha (D), a Tale Of Us (I), Robin Schulz (D), az Ofenbach (F), a Laibach (SLO), LTJ Bukem feat Dynamite MC (D), valamint a 20 évvel ezelőtt első EXIT egyik headlinere, Roni Size (UK) is elfogadta a szervezők meghívását.

Az idei EXIT összesen 20 programhelyszínnel várja majd a látogatókat a jól ismert Péterváradi várban. Az egészségügyi szempontok érdekében a közönség létszáma a korábbiakhoz képest 50%-ban lesz limitálva, ugyanakkor a használható terület közel azonos méretű lesz, mint a korábbi 100%-os töltöttségű EXITeken, ezáltal szellősebbé téve a váron belüli tereket.

Mikor az EXIT tavaly novemberben kampányának középpontjába a különböző etnikai csoportok egységét jelképező "egyetlen emberi arc" motívumot helyezte, kevesen gondoltuk, hogy fél év múlva mennyire aktuális lesz ez az üzenet.

"20 éve az elnyomó politikai rezsim ellen, a szabadság és béke mellett álltunk ki, ezért jött létre az EXIT.  Most, 20 évvel később pedig szintén a remény üzenetét szeretnénk küldeni mindenkinek: a járvány kapcsán a legrosszabbon már túl vagyunk, de továbbra is rengeteg a dolgunk a világban. Fel kell emelnünk a szavunkat a faji megkülönböztetés és a bolygónk tönkretétele ellen" – mondta Dusan Kovacevic, az EXIT alapítója.

Az EXIT életben tartása nem csak a rajongók felé fontos és pozitív üzenet, hiszen a zeneipar meghatározó figurái közül is nagyon sokan üdvözölték az újvidéki fesztivál döntését, amely az egész élőzenei színtér számára fényt jelenthet az alagút végén.

A programról

Június 17-től elérhető lesz az EXIT csoportos kedvezmény akciója, amelynek lényege, hogy négy bérlet megvásárlása esetén az ötödiket ingyen kapod. Erről további információk hamarosan a hivatalos jegyterjesztőknél.

A nagyszínpad a megszokott helyén, a vár központjában várja majd a rajongókat, ahol már biztosan fellép a Laibach, Robin Schulz, Roni Size, az Ofenbach, Burak Yeter és DJ Regard, de a nemzetközi előadók mellett a régió legjobb zenekaraiból is sokan helyet kapnak majd a nagyszínpadon. A szervezők remélik, hogy a rengeteg lemondott nemzetközi nyári turné árnyékában a zeneértő közönség is kellő nyitottsággal fogad majd olyan kevésbé ismert, de világszínvonalú produkciókat, mint a Obojeni Program, Buč Kesidi, Massimo, Goblini és még sokan mások.

A fesztivál energiaközpontjának is számító Dance Arena, amely sokak szerint a legnagyobb, de mindenképp az egyik leglátványosabb ebben a kategóriában, olyan sztároknak ad otthont, mint Black Coffee, Nina Kraviz, Amellie Lens, Paul Kalkbrenner, Denis Sulta, Boris Brejcha, a Tale Of Us, ARTBAT, Dax J, Kobosil, DJ Tennis, Meduza , Marko Nastić, After Affair b2b Kristijan Molnar, Andrew Meller, Lag b2b Insolate, Ilija Djokovic, Coeus, Space Motion és Reblok.

A No Sleep Novi Sad az elmúlt öt évben egy színpadból egy egész fesztivállá nőtte ki magát, de a novemberi belgrádi rendezvény mellett természetesen az anyafesztiválon, az EXITen is jelen van. A No Sleep színpad első bejelentett adagja olyan neveket tartalmaz, mint Juliana Huxtable, Francois X, Marcel Dettmann, VTSS b2b SPFDJ, 999999999 Live, Monosaccharide és Bokee, de természetesen ez a lista is bővülni fog még a következő hetekben.

A legnagyobb színpadok mellett az EXIT sem lenne igazi nagyfesztivál, ha nem nyújtana számos kisebb helyszínt is alternatívaként. A Latino Színpad, a hiphop orientált Beats Színpad, vagy a drum and bass-re szakosodott XBass Pit ezekre jó példa. A zenei kirándulás persze folytatható a szerb DJ szcénát bemutató Urban Bug-on át a Guarana AsFM-hez, vagy esetleg a Gaia Experiment Trance Színpadhoz, a Pachamama zónához, végül akár a Wenti Wadada Reggae Színpadhoz.

Az EXIT programja még nem teljes, és újabb bejelentések várhatóak a következő hetekben. A korábban vásárolt jegyek kapcsán három lehetőség áll rendelkezésre:

1. a jegyek természetesen felhasználhatóak az augusztusi rendezvényre, vagy

2. becserélhetők egy jövő évi EXIT jegyre, végül

3. visszaválthatók. Utóbbi esetben a szerb kormány idevágó rendelkezései lesznek mérvadóak, a technikai részletekről pedig szintén közvetlenül a jegyterjesztőknél érdemes érdeklődni.

További információk: exitfest.org

EXIT fesztivál, Újvidék, elektronikus zene, Szerbia, Laibach, Robin Schulz, Roni Size

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek