Bartók művei furulyán???

2016/03/11  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

A népzene mindig is különleges helyet foglalt el a magyar zenetörténelemben, akár Bartók gyűjtéseiről, akár a népi tánchagyományokról vagy hangszerekről van szó. A Budapesti Tavaszi Fesztivál két néptánc-bemutatóval és egy különleges népzenei koncerttel tiszteleg a hagyományok előtt.

Bartók művei furulyán???

Szokolay Dongó Balázst régóta foglakoztatja a kérdés, vajon miként hangozhatnak Bartók művei népi furulyán? A választ április 12-én a Zeneakadémián tudhatjuk meg, ahol a dudaművészhez csatlakozik Rost Andrea és Szokolay Balázs zongoraművész is, hogy megmutassák, hogyan hatottak egymásra az évszázadok során a különböző zenei stílusok. A „klasszikus népzenei” koncertet a Szent Efrém Férfikar énekesei kísérik majd.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Foltin Jolán egyedülálló karriert tudhat maga mögött, de továbbra sem pihen, április 14-én a Müpában mutatja be legújabb táncdrámáját. Az Elmúlik a svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok kitelepítésének borzalmait, a szülőföld elhagyásának fájdalmát dolgozza fel. A produkcióban színészek és táncosok együtt mesélik el a történelem e sötét szakaszát. A Bihari János Táncegyüttes mellett többek közt Molnár Piroska színésznő, és a rendező-koreográfus lánya, Novák Eszter is a közreműködők közt lesz.

A Násztánc Nagy László Menyegző című versét eleveníti meg április 15-én. Farkas Zoltán „Batyu” egy igazi falusi lakodalmat varázsol majd a Müpa színpadára, ahol az ifjú pár ünneplése közben ráismerhetünk sokféleségünkre – a szépre és igazra való vágyakozásunk mellett torz és rosszabbik énünkre, a rítusok és ünnepnapok, de a bacchanáliák utáni vágyunkra is.  Az előadásban Herczku Ágnes, Hetényi Milán és a Magyar Népi Állami Együttes tánckara és zenekara működik közre. 

 

Kortárs népzene

Április 12., 19.30

Zeneakadémia – Nagyterem

Bartók, Kodály és Szokolay nyomában

Közreműködik: Rost Andrea – ének, Szokolay Balázs – zongora, Szokolay Dongó Balázs – furulya, duda, Szent Efrém Férfikar (karigazgató: Bubnó Tamás)

További információk: http://btf.hu/program?id=72586

 

Foltin Jolán: Elmúlik - bemutató

Táncdráma a kitelepítések idejéből

2016. április    21., 19.00

Müpa — Fesztivál Színház

Közreműködik: Molnár Piroska, Tóth Ildikó, Chován Gábor – színművész, Appelshoffer János, Béres Anikó, Juhász Zoltán, Rémi Tünde, Végső Miklós – táncművész, Bihari János Táncegyüttes

Alkotók: Appelshoffer János, Lengyel Szabolcs – koreográfus, Hortobágyi Gyöngyvér, Mikóczy Anita – táncmester, Novák Eszter, Radnai Annamária – dramaturg, Vágó Kata – koordinátor

Díszlet: Zeke Edit

Zene: Kiss Ferenc

Koreográfus, rendező: Foltin Jolán

További információk: http://btf.hu/program?id=75460

 

Násztánc – bemutató

Április 15., 19.00

Müpa – Fesztivál Színház

Nagy László Menyegző című verse alapján

Közreműködik: Herczku Ágnes, Hetényi Milán – ének, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Zenekarvezető: Pál István Szalonna

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György

Művészeti vezető: Mihályi Gábor

Díszlet: Molnár Zsuzsa

Jelmez: Tóth Ildikó

Fény: Győri László

Zene: Borbély Mihály, Sipos Mihály

Dramaturg: Oláh-Fenyvesi Judit

Koreográfia: Bakó Tamás

Rendező, koreográfus: Farkas Zoltán „Batyu”

További információk: http://btf.hu/program?id=74832


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek