Ceruzával írjátok be – a főszervező szerint nem lesz idén Sziget

2021/03/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A 24.hu egy csaknem 7 perces videóriportban számolt be a nyári fesztiválok eshetőségeiről, megszólaltatva a Sziget, a Fishing és a Kolorádó képviselőit. Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület

Fotó: Kolorádó fesztivál

A segítő szándékról még annyit, hogy Music Hungary Szövetség egy hónapja jelezte a Pénzügyminisztériumnak, hogy a rendezvénytilalom idején a szakmának nem jelent igazán jó megoldást a KATA szüneteltetése. Varga Mihály pénzügyminiszter válaszlevelének kivonata ezen a linken olvasható, nagyjából az van benne, hogy akkor vegyenek fel hitelt... De állítólag az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021-től számos új pályázati felhívást fog megjelentetni, várjuk őket.

Egyedi Péter – róla ma még lesz szó – a FOO sajtósa szerint a közönségük segítsége sokkal elsöprőbb volt, mint amennyi támogatáshoz jutottak: a több tízmilliós mínuszukat így "csak" tízmillósra tudták lefaragni... így tudtak túlélni.

"Ha idén nyáron sem tarthatjuk meg a Fishinget, az elég nagy baj lesz" – vélekedik a  legrosszabb forgatókönyvről, de hozzátette: "Nem erre készülünk".

A kolorádósok minden létező pályázaton elindultak, amin csak tudtak, volt, amin nyertek is forrást, ez nagyjából a teljes költségvetésük 10 százalékát fedezi. Hisznek abban, hogy lesz jövőre fesztivál, a biztonság kedvéért – csakúgy, mint a FOOkét dátummal hirdették meg a rendezvényüket. Csete Manek Gábor főszervező elmondása szerint már most annyi bérletük van eladva – nyilván számítanak a vissza nem váltott bérletek is –, mint 2018-ban összesen. Szervezőtársa, Tollner Máté nagyobb realitását látja a Kolorádó augusztusi dátumának.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője szerint a koncert- és fesztiváljegyek 45 milliárdos piacához képest a MTÜ által szétosztott 220 milliós támogatás nem tűnik elegendőnek, a Music Hungary és a Fesztivál Szövetség javaslata az volt, hogy a szervezőknek – a román példa alapján – a kiesett bevételük 20 százalékát kellene megkapniuk. Ez a legdurvább becsélsek szerint 9 milliárd forint – a teljes piacra nézve. A kormány egyébklént pontosan ekkora összeggel fogja támogatni a komolyzenét.

"Pencil it" – ez a leggyakoribb válasz, ha megkeresnek egy előadót, meséli Kádár, vagyis ceruzával írd be, aztán meglátjuk, mi lesz.. Ha tippelnie kellene, akkor a Gourmet és a Gyerek Sziget augusztus végén, szeptember elején lemehet – a többi fesztiváljukat szerinte nem tudják idén sem megrendezni.

A teljes videó itt, sajnos először a faiskolások nézték meg, legalábbis az első kommentekből erre következtetünk.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) újabb gyorssegélyt fizet az előadóknak. A 60 millió forint keretösszegű támogatást minden előadó-művészeti ág képviselői azonos feltételek mellett igényelhetik. A támogatásnak már nem feltétele, hogy az előadó igazolni tudja, hogy a járvány miatt előadásai maradtak el.

A kérelem beadási határideje: 2021. március 10.
A megítélt összegeket az EJI legkésőbb március 31-ig utalja.

 

Javaslat a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatok megmentésére

 

Sok zenésznek, színésznek, művésznek, rendezvényszervezőnek, technikusnak, fesztiválszervezőnek is elege van

Sziget 2021, Fishing on Orfű 2021, Kolorádó 2021, MTÜ, Egyedi Péter, Kádár Tamás

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek