Fényárban úszik Pécs: jön az ország első és egyetlen fényfesztiválja

2021/09/13  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A legismertebb épületek és utcák fényfestésével, nemzetközi fényfestő versennyel, vetített Csontváry-festményekkel várja az érdeklődőket a szeptember 30. és október 3. között zajló Zsolnay Fényfesztivál Pécsen.

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatnak az érdeklődők hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns, látványos, térspecifikus fényinstallációkat. Az ország első és egyetlen fényfesztiválján fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a pécsi székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most először látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című fényinstallációja. A két, több méter magas fejből álló, 4000 LED lámpával felszerelt dinamikus szoborkompozíción a fejek lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki.

Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában egy olasz fényművész csoport munkáját tekinthetik meg a látogatók. A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A pécsi főtéren álló dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.     

Fényfestést kap a pécsi Barbakán bástyája, mellette a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény-játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatnak óriásira az érdeklődők az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Üzletházba pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.     

A szervezők tapasztalata szerint a legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori és magyar alkotásokat is.

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni.

Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett Minka is.     

A Fény Útja 23 állomását védettségi igazolvány NÉLKÜL is meg lehet tekinteni. A megváltozott körülmények miatt idén a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny alkotásait, a koncerteket és az utcaszínházi produkciókat csak védettség biztosítása mellett, zárt terekben és belső udvarokban tudják megrendezni.

A rendezvény részletes programjai a www.fenyfesztival.hu oldalon olvashatók.

Zsolnay Fényfesztivál, Pécs

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek