Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku

2021/06/29  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Július 1-től érkezik a hazai mozikba a rocktörténet egyik legendás alakja, Frank Zappa életpályáját feldolgozó dokumentumfilm, amelyben különleges, eddig sosem látott felvételek is feltűnnek a Zappa-család archívumából. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos art moziban vetítik.

Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-film

Frank Zappa a 20. század egyik meghatározó, extravagáns amerikai művésze, zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. Csaknem három évtizedet átfogó pályafutása alatt számos különböző műfajban alkotott, írt rockzenei, jazz, elektronikus zenei, és nagyzenekari műveket is. Életében mintegy 60 nagylemeze jelent meg Mothers of Invention nevű zenekara, vagy saját neve alatt. Számos Grammy-jelöléséből kettőt váltott díjra, 1997-ben posztumusz Grammy-életműdíjat kapott.

Hihetetlenül termékeny művészi pályájára jellemző, hogy 1993-ban bekövetkezett halála óta még további húsz album jelent meg a kiadatlan felvételeiből. A rocktörténet igazi emblematikus alakja, a Rock'N'Roll Hall of Fame tagja, aki egyedi gitárjátékával és senkivel össze nem téveszthető színpadi jelenlétével számtalan zenészt és művészt inspirált. A hazai rajongók számára felejthetetlen élmény volt a budapesti koncertje 30 évvel ezelőtt, 1991. június 30-án, amely egyben a legutolsó színpadi fellépése volt. A Budapesti Búcsú keretében a Tabánban adott mintegy félórás improvizációs koncerten Zappát Babos Gyula, Egri János, Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla kísérte.

A Zappa címmel mozikba kerülő portréfilm készítése a „rajongók által, rajongók számára" szemlélet jegyében, eredetileg közösségi finanszírozásban indult el, amihez világszerte rengetegen csatlakoztak mikro-adományokkal. Később a Zappa család is felfigyelt a kezdeményezésre és csatlakozott a támogatók és szakmai partnerek közé: Frank Zappa egyik fia, Ahmet Zappa producerként működött közre a film készítése során. A család támogatásának köszönhetően exkluzív, eddig sosem látott archív felvételeken és személyes hangulatú interjúkon, átfogó módon tárul fel a 20. század egyik legkarizmatikusabb zenei zsenijének élete, művészeti pályája, és személyes története - beleértve politikai állásfoglalását is, amit sosem rejtett véka alá.

A filmben feltűnik többek között Zappa özvegye, több családtagja és számos pályatársa - köztük David Bowie, Ringo Starr, Mick Jagger, Alice Cooper, Paul McCartney – és egykori zenésztársa is, mint Steve Vai, Mike Keneally, Ian Underwood, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood és Ray White.

Alex Wintert, a film rendezőjét a hazai közönség elsősorban inkább színészként ismerhet: a "Bill és Ted" filmekben Billt alakította Keanu Reeves oldalán. Az utóbbi években a dokumentumfilmek felé fordult és számos díjnyertes alkotást készített (Deepweb, A showbiznisz gyermekei).

„A Zappa-filmmel belepillanthatsz egy zseni elméjébe...és utána te is másként fogod látni a világot" – írta a filmről a The Boston Globe kritikusa.

A film július 1-től látható a hazai mozikban, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten csak az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos art moziban, többek között Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Cegléden, Szentendrén és Jászberényben is bemutatják.

 

Frank Zappa, film, dokumentumfilm

Képtár

  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88677
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88679
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88680
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88681
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88682
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88683
  • Eddig sosem látott felvételekkel jön a Zappa-doku kép 88684
 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek